А сотню вже зустріли небеса…

Події кінця листопада 2013-го – лютого 2014 року увійшли в історію України як Євромайдан або Революція Гідності. Протести почалися   після того, як український уряд заявив про припинення курсу на євроінтеграцію.

Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір. Гідність, свобода, відвага, єдність, честь стали одними з головних об’єднавчих цінностей Революції Гідності.

За цю перемогу заплачено велику ціну – понад сто життів. Їх назвали Небесною Сотнею – героїв, які загинули в Києві на Майдані, на вулицях Грушевського та Інститутській. Кожен заплатив за свої переконання найвищу ціну – життя. І для нас є святим обов’язком гідно вшанувати героїв, щоб ми пам’ятали, хто і за що загинув.

День пам’яті Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно
20 лютого згідно з Указом Президента України від 11 лютого 2015 року № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

20 лютого 2014 року   українці прокинулися в іншій країні – в країні, де влада вбиває своїх громадян. Тоді ця інформація приголомшила весь цивілізований світ – в центрі старовинного міста, в «мирній Європі», силовики розстрілюють беззбройних людей. Не в чесному бою, не солдатів, не бандитів, а простих громадян прицільними снайперськими пострілами.

Уже минуло сім років, а спогади настільки яскраві, наче це було вчора… Майдан перестав бути назвою місцевості. Він став символом Свободи.

У той день Майдан тоне в крові. Кількість убитих активістів рахують десятками. До вечора четверга було вбито 82 учасники протесту і просто випадкових перехожих. Кількість їх росте – тіла знаходили на вулиці, деякі з них просто лежали на землі, їх накривали ковдрами або закривавленими синьо-жовтими прапорами.

Достеменно відомо, що кожен вбитий кулею активіст був абсолютно беззбройний. 20 лютого  життя в Києві змінилось настільки, що перестало бути впізнаваним.

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Того дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною Сотнею», а під час прощання із загиблими лунала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

У День Героїв Небесної Сотні ми маємо віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього.

Хай палають свічки пам’яті загиблих героїв Небесної Сотні у наших серцях!

Шукайте літературу про ці події в електронному каталозі бібліотеки.

Небесна сотня : [книга-реквієм] / [авт.:К. Богданович та ін. ; упоряд. О. Трибушна,
І. Соломко ; передм.: Патріарха Філарета, о. Г. Коваленка, о. Святослава ; худож.-оформ. Л. П. Вировець]. – Харків : Фоліо, 2018. – 206 с. : фотоіл., портр. 

Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції Гідності, які віддали найцінніше – своє життя – заради того, аби Україна та всі ми встали з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні.  Герої цієї книги – звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні – заробітчани, науковці, підприємці, вчителі… Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об’єднав їх, зробив побратимами та «воїнами світла». Ця книга була написана заради того, аби пам’ять про величезну самопожертву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона – німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

Вітер, М. Літопис Революції Гідності / Михайло Вітер. – Львів : ЛА «Піраміда», 2017. – 280 с. : фотоіл.

Навіть після того, як минув час, важко чітко сформулювати, як стався Майдан листопада 2013 – лютого 2014 років. Майдан був живим організмом, який мав свій життєвий цикл. Він зароджувався, ріс, дозрівав, формувався, навчався на власних помилках, плакав та сміявся, боявся та перемагав страх. Любив та ненавидів. Молився… Він має різні назви: Євромайдан, Революція Гідності… Як кому до душі. Та найголовнішим здобутком Євромайдану є те, що він повернув Україну в епіцентр світової політики. Не Україну-територію, а Україну-державу.

Небесна Сотня навіки розписалася за нього кров’ю. Так дуже коротко можна охарактеризувати той багатомільйонний народний рух з епіцентром у Києві, що тривав з листопада 2013-го до лютого
2014-го. Мирний рух, що ставав боротьбою. Людська взаємодопомога, що ставала жертовністю. Громадянський вчинок, що ставав подвигом.

Небесна сотня : антологія майданівських віршів / [упоряд., передм. Л. Воронюк]. – Чернівці : Букрек, 2014. – 400 c. : іл.

До антології «Небесна Сотня», впорядкованої Лесею Воронюк, ввійшли вірші понад двохсот сучасних українських письменників та непрофесійних авторів про революційну боротьбу українців протягом листопада 2013 – лютого 2014 років проти тиранічної влади. Втім, не так проти влади, як за своє майбутнє. Ця антологія є першою і відразу ж вдалою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською і навіть білоруською мовами.