День прав людей з інвалідністю

Міжнародний день боротьби за права людей з інвалідністю започатковано 5 травня 1992 року. У цю дату люди з особливими потребами з сімнадцяти країн одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за свої права. Відтоді щороку 5 травня в усьому світі відбуваються заходи для привернення уваги суспільства до проблем людей з інвалідністю, до потреби захисту їхніх прав та гідности, права на рівні можливості.

Потрібно пам’ятати, що хоча люди з інвалідністю обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що люди з особливими потребами можуть досягти навіть більшого, ніж здорові люди.

Публічна бібліотека імені Лесі Українки м. Києва всіма своїми засобами та ресурсами намагається сприяти громадянам з інвалідністю у вирішенні їх соціально-побутових проблем, допомагати в подоланні соціальної ізольованости, здійснювати інформаційну та консультативну підтримку. Так у межах  проєкту «Бібліотека і милосердя» відбуваються різноманітні акції, зустрічі, виставки, концерти із залученням цих груп людей. Медіазалу та читальну залу бібліотеки обладнано спеціальним комплексом технічних засобів реабілітації для людей з порушенням зору, придбаних коштом Української благодійної біржі. До послуг користувачам надаються:

  1. Стаціонарний відеозбільшувач Topaz HD 24;
  2. Стаціонарний відеозбільшувач Topaz XL HD 24 в комплекті з комп’ютером;
  3. Програма екранного збільшення MAGic;
  4. Програма екранного доступу Jaws for Windows;
  5. Навушники;
  6. Електронні читанки PocketBook;
  7. Електронні записники для людей з проблемами слуху.

Співробітники Публічної бібліотеки імені Лесі Українки м. Києва завжди радо зустрінуть усіх охочих скористатися цими послугами.

Треба зазначити, що в Україні проживає 2 млн 703 тис інвалідів і розуміння їх потреб є важливим  для суспільства загалом. Адже залучення цих людей до усіх сфер життя громади створює очевидні переваги для суспільства та стимулює його розвиток.

Інтернет-ресурси: