Прямий етер “Голос Душі у творчості Юлії Кубай”

29-07-2020 Що спільного між успішним політиком і дівчиною з психіатричної лікарні? Хто з них сильніший? Хто здатен змінити життя іншого? І врешті-решт, якого кольору душа?

Саме про це пише Юлія Кубай в романі-дебюті «Душа». У 2016 році роман здобув другу премію у Міжнародному конкурсі «Коронація слова». 28 липня у прямому етері молода письменниця спілкувалася з глядачами й ділилася подробицями власного творчого шляху.

Пані Юлія народилася в містечку Ковель на Волині. Вона розповіла, що в дитинстві була чемною й спокійною дитиною, захоплювалася книгами. Особливо полюбляла читати фентезі й пригодницькі романи, й досі її читацькі смаки не змінилися. Батьки Юлії всіляко сприяли, аби їхня дочки читала й розширювала світогляд.

Роман «Душа» виник із легенди. Згідно з оповіддю, кожному з нас призначена пара, з якою ми творимо справжню гармонію. Люди народжуються в різних місцях, роках, сповідують протилежні погляди, мають різні статуси. Лиш одне їх єднає  – душа. Так виникли герої роману Юлії Кубай – Марк, успішний і амбітний мер, і Роксана – безнадійно хвора дівчина. Вони з різних світів, та мелодія піаніно, на якому так віртуозно грає Роксана, заворожує Марка.

Свій роман письменниця побудувала в особливій композиційній будові: оповідь розділах ведеться то від імені Марка – корисливого й флегматичного, то від імені Роксани – слабкої й вразливої. Кожен розділ має епіграф. А от епіграф до першого розділу цілком описує весь образ Марка: «Той, хто бажає носити корону, мусить миритися з її вагою» (цитата із телесеріалу «Спадкоємці»). І така характеристика головного героя промовиста, бо обов’язки на посаді мері – не єдина його відповідальність…

Юлія Кубай поділилася з глядачами, як подавала рукопис на конкурс «Коронація слова». Вона з трепетом згадує той день, коли отримала дзвінок й дізналася про перемогу. Далі – ще більше творчих планів!

Письменниця люб’язно подарувала бібліотеці книгу «Душа», яку ви можете взяти у відділі абонемента.