Літературна візитівка Лесиної бібліотеки

Одною з візитівок Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки для дорослих м. Києва є велика книжкова виставка у читальній залі. Постійно діюча літературна експозиція складає своєрідне обрамлення майстерно написаного українським художником В. Пузирковим портрету Лесі Українки, зображеної на фоні каміння, об яке розбиваються морські хвилі. Виставка містить найновіші видання і своєрідні раритети – книги, видані свого часу в Україні та за кордоном малими тиражами й тепер малопоширені. Серед таких цікавинок – книжки, що вийшли з друку у 30-40-х роках минулого століття, а також переклади поетичних і драматичних творів поетеси багатьма мовами світу. До матеріалів виставки постійно звертаються не лише кияни, ними користуються читачі всієї України. Бібліотекарі залюбки допомагають отримати потрібне – консультують зацікавлених телефоном, передають знайдену інформацію з допомогою сучасних засобів зв’язку.

Серед видань, що вийшли з друку протягом останніх років, чи не найбільшу увагу привернуло до себе Повне зібрання листів Лесі Українки у 3-х книгах (Київ : «Комора», 2018 р.). Вперше опублікований без цензури епістолярій поетеси, який читається як роман у листах, дає можливість по-новому побачити Ларису Петрівну Косач – блискучу інтелектуалку з української аристократичної родини.

Серед нових видань – книга «Апокриф. Чотири розмови про Лесю Українку», яка побачила світ у видавництві «Комора» і стала прикметною новинкою 2020 року, оскільки це перша спроба осмислити тему християнства у доробку Лесі Українки з погляду богословського аналізу, зроблена у формі бесід Оксани Забужко із Предстоятелем УГКЦ Святославом Шевчуком. Надзвичайно гарно оформлене видання містить твори Лесі Українки, де порушується християнська тема: «Одержима», «Що дасть нам силу?», «Руфін і Прісцілла», «На полі крові», «Йоганна, жінка Хусова», «Адвокат Мартіан». Своїми чудовими ілюстраціями, виконаними народним художником України Сергієм Якутовичем, вирізняється найбільш загадковий твір «Руфін і Прісцілла», що вперше вийшов окремим виданням 2011 року у київському видавництві «Либідь».

Літературна інтелектуальна подорож, одна з найвідоміших книг Оксани Забужко «Notre Dame d’Ukraine», відзначена престижними нагородами, частіше за інші знімається з полиць виставки та видається читачам, а двомовні видання «Лісової пісні» допомагають вивчати англійську, німецьку мови за цим чудовим твором.

Ми розповіли про лише невеличку частину того цікавого, що пропонує своїм читачам Лесина бібліотека та її читальна зала зокрема. Тож після закінчення локдауну ласкаво просимо до нашого затишного приміщення на вулиці  Тургенєвська, 83-85.