Мистецька лекція “Британський сюрреалізм: художники і поети”

11 січня відбулася мистецька лекція з серії «Сюрреалізм», у якій мистецтвознавець та художник Анатолій Горовий розкрив таємниці британського сюрреалізму. Йому допомагала поетка Богдана Гайворонська, яка ознайомила глядачів з віршами британських письменників-сюрреалістів.

Сполучене Королівство не подарувало світові великої кількості сюрреалістів. Можливо, на заваді стала англійська стриманість. Але ті нечисленні митці, які працювали в течії позареального сприйняття світу, створили дивовижні та химерні сюжети в дусі Льюїса Керрола.

Глядачі побачили картини таких англійських художників як Едвард Водстворт, Леонора Керіггтон, Джон Таннард, Девід Лоуренс, Генрі Спенсер Мур (який є також талановитим скульптором), Френсіса Бекона. Кольори британського сюрреалізму холодні, тьмяні, стримані, наче творять калейдоскоп погоди Туманного Альбіону. Але сюжети цих картин дивовижні та казкові: в них зустрічаються персонажі з різних часів, а Бернард Шоу вилуплюється з яйця.

Богдана Гайворонська прочитала декілька своїх українських перекладів з англійської поета Г’ю Сайкса Девіса та вірші Девіда Емері Гаскойна в російському варіанті. Виявляється, український читач дуже мало знайомий з поетами-сюрреалістами Великобританії, бо українських перекладів цих письменників практично не існує.

Дивіться онлайн-розмову в записі та дізнавайтеся більше про британський сюрреалізм.