Наші символи – наша святиня

29 років назад, 19 лютого 1992 року, Верховна Рада України затвердила своєю постановою Малий Державний герб незалежної України. Ним став золотий тризуб на синьому щиті – національний символ українців часів визвольних змагань на початку ХХ століття.

Що значить герб України для пересічного громадянина? Чому герб саме тризуб, а не щось інше? Що означає такий знак, коли він з’явився? Більша частина населення сприймає його лише як золотавий символ на синьому фоні, ну, можливо, ще вбачає в ньому слово «воля». На жаль, на цьому знання й розуміння закінчуються, хоча символ – тризуб – таїть в собі багато значень та знань.

Найдавніші археологічні знахідки знака, схожого на тризуб, належать до часів Трипільської культури IV – III тис. до н.е. Сліди його бачимо в культурі еллінів, у грецьких богів Зевса, Посейдона (він же Нептун), Плутона. Тризуб там був знаком влади. Згодом тризуб під впливом грецької культури з’явився в геральдиці інших держав і цією дорогою зайшов до Боспорського царства (Крим, Тамань, Тмутаракань).

У результаті безпосередніх зв’язків Києва з Боспорським царством тризуб поширився на Київську Русь. Тризуб зберігся на золотих і срібних монетах князя Володимира, став спадкоємним геральдичним знаком для його нащадків і символом могутності Київської Русі. Зображення тризуба мають клейма на цеглі Десятинної церкви у Києві (986 – 996 рр.), Успенського собору у Володимирі-Волинському (1160 р.), на каменях та цеглі інших держав, на зброї, перснях, посуді.

На початку ХХ ст. в результаті української  революції та утворення Центральної Ради відбулося відродження давніх історичних традицій. Як державний герб золотий тризуб на синьому тлі був схвалений у лютому 1918 року Малою Радою УНР у Коростені і затверджений Центральною Радою 22 березня 1918 року. Тризуб став фігурувати на державних печатках, банкнотах УНР. Після проголошення 22 січня 1919 р. Акта Злуки тризуб став державним гербом об’єднаних українських республік – УНР та ЗУНР.

Після приходу до України більшовиків та витіснення військ УНР, поза межами України певний час діяли дипломатичні представництва, які використовували тризуб на бланках та печатках.

Від того часу до 1991 року, в часи СРСР, герб був заборонений, його вживали різні організації діаспори, «Карпатська січ», ОУН, УПА, художники інтерпретували символ у своїй творчості.

Пізніше, у 20 – 40-х рр. ХХ ст., символіку із зображенням тризуба використовували політичні організації Західної України, Буковини. Зокрема, золотий тризуб увійшов як елемент до державного герба Карпатської України, затвердженого сеймом 15 березня 1939 року.

24 червня 1991 року Президія Верховної Ради оголосила конкурс на створення проекту нового державного герба. Перше місце отримав проект львів’ян Андрія Гречила та Івана Турецького. Відзначили також художника Олексія Кохана. Їм трьом доручили розробити кінцевий варіант. За три доби проект був готовий. Були враховані  історичні традиції  і правила сучасної геральдики. І вже в лютому 1992 року Малий Державний герб України було затверджено.

Що символізує Тризуб? Для українців в усьому світі Тризуб символізує нерозривний зв’язок із Вітчизною. У різні періоди історії наш Тризуб ставав символом боротьби за незалежність.

І наостанок. Найбільший тризуб на території України, так званий  «Остринський тризуб», був створений у 1992 році, на схилі гори  неподалік від села Остриня Тлумацького району Івано-Франківської області колишнім воїном УПА Анастасієм Козаком, якому на той час було 70 років. Розміри кам’яного символу України:
19 м висоти, 13 м ширини, висота центральної частини 25 м.

Пам’ятка викладена на місці, де точились запеклі бої між українськими повстанцями сотні Пилипа Орлика та більшовиками, на відзнаку вшанування пам’яті полеглих побратимів та першої річниці з Дня проголошення незалежності України. Нижче тризубу зазначений рік викладання «1992» та слово «воля».

Шукайте матеріали про державний герб України в електронному каталозі бібліотеки.