Онлайн-лекція “Як подолати безвихідь?”

Відбулася онлайн-лекція в прямому етері, присвячена темі «Як подолати безвихідь та віднайти себе?» Лектором виступила Злата Біневич – психолог, коуч та керівниця PRO Trainings agency. Нагадаємо, що подія відбувалася в межах проєкту «Бібліотерапія: твоя книга щастя».

Почуття безвиході може спричинятися об’єктивними факторами – втратою роботи, житла, нерозумінням перспектив, відсутністю підтримки. Але часто буває, що відчуття безвиході та супутній депресивний стан формуються в людини з цілком стабільним життєвим середовищем.

Це може траплятися через тривалий стрес та вигоряння. В такому разі почуття безвиході є внутрішнім суб’єктивним станом і сигналом для того, що потрібно зайнятися своїм здоров’ям і зрозуміти, що спричиняє постійний дискомфорт.

Під час стресу організм виробляє кортизол, змінюються біохімічні процеси організму, і в разі тривалого перебування в цьому стані тіло та мозок страждають на фізичному рівні. Довго залишати цю ситуацію без вирішення не можна, бо наступним етапом може стати серйозна хвороба чи суїцидальні настрої. Варто дати собі можливість зупинитися, подумати, звернутися до лікаря чи психотерапевта, спробувати змінити обставини.

Важливо пам’ятати, що вихід завжди є, навіть якщо ми його не бачимо.

Наприкінці лекції Злата Біневич запропонувала запитання для самоаналізу, які допоможуть зрозуміти свою ситуацію і шляхи виходу з неї.

Дізнавайтеся більше, дивіться прямий етер у записі.