Онлайн-обговорення, про трипільську культуру

Відбулася онлайн-подія в межах проєкту “Гра зі смислами”. Нагадаємо, що цей проект присвячений публічному обговоренню мистецьких творів, які вплинули на історію та культуру України або людства. Цього разу тема звучала так: “Трипільський глечик — старший від нас на 7000 років”. Звісно, мова йшла не лише про глечик, а й про всю історичну та культурну спадщину, яку змогли віднайти та вивчити археологи. Розмову в прямому етері вели Анатолій Горовий та Богдана Гайворонська.

Традиційно перед подією було проведене онлайн-опитування користувачів Фейсбуку за темою “Що ви знаєте про трипільську культуру? Чи вплинула вона на культуру України?” У коментарях розгорнулися серйозні дебати, які здебільшого стосувалися двох питань: чи були трипільці нашими предками та чи дійсно їхня культура вплинула на нашу. Під час етеру деякі коментарі були зачитані.

Трипільська культура охоплює величезний ареал розповсюдження, який розташований на території сучасної України, Молдови та Румунії. Вони ще не мали писемності, але малюнки, знайдені на кераміці, дуже символічні. Серед ним можна побачити і прототип “інь-янь”, і солярні символи, і зображення тварин, і квадрати з крапками, які означають засіяне поле, і водні орнаменти. Багато з цих візерунків можна зустріти у вишивці та писанках українців – то ж чи вплинула трипільська культура на нас?

Щоб дізнатися більше — дивіться запис прямого етеру.