Онлайн-презентація книги Олени Косенко

У віртуальний студії бібліотеки відбулася неординарна подія – телеміст з Іспанією. Щоправда, вчити іспанську мову нам не довелося, бо гостею прямого етеру стала Олена Косенко-Каб’юк – українка, яка написала книгу “Злотий, долар, євро. Історія незаплаканої заробітчанки”. Модерувала подію Богдана Гайворонська.

Наприкінці 1990-х років пані Олена опинилася в скрутному становищі: вона розлучилася та залишилася з двома маленькими синочками-близнятками. Працюючи звичайною сільською вчителькою, вона не мала перспективи придбати власне житло і дати дітям хорошу освіту.

Тож авторка і одночасно героїня книги вирішила ризикнути й поїхати в Польщу на заробітки нелегально.

Це був тільки перший пункт її плану, щоб назбирати капітал для подальшого просування в Європу, адже у Польщі великих статків не заробиш.

Олена Косенко каже, що ця історія не тільки про неї, а й про всіх українців, яких скрута погнала закордон нелегалами. Це надзвичайно складний шлях – не лише важка праця, нестача грошей, постійна економія, щоб привезти щось додому. Це ще й величезний ризик – адже беззахисних заробітчан намагаються обікрасти і чужі, і свої, і навіть міліція.

Авторка зауважує, що українців закордоном було дуже легко впізнати – вони несміливі, перелякані, у них сумні очі та напружене обличчя. І, мабуть, у цьому причина наших бід – ми самі плекаємо свою меншовартість, і мине багато часу, доки ми повіримо в себе.

Олена Косенко з 2002 року мешкає в Іспанії, зустріла там своє кохання, забрала до себе синів, яким нині уже по 23 роки. Здолавши всі випробування, вона знайшла своє щастя.

Щоб дізнатися, як це відбувалося – замовляйте в нашій бібліотечний системі книгу та читайте.

А для знайомства з Оленою Косенко та її оптимістичною життєвою філософією – дивіться запис прямого етеру.