Онлайн-зустріч із авторкою вишитої “Лісової пісні”

Літературно-мистецька спільнота України готувалася до знаменної дати 150-річчя від дня народження Лесі Українки ретельно й багатовекторно. Публічна бібліотека ім. Лесі Українки анонсувала множинність заходів і проектів, присвячених ювілею. Без перебільшень феєричною подією стала онлайн-зустріч з Оленою Медведєвою  ̶  авторкою вишитої власноруч книги “Лісова пісня”. Прямий етер з майстринею модерувала Ірина Костюк.

Олена Медведєва  ̶  членкиня Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України, володарка гран-прі міжнародного фестивалю “Тарас Шевченко єднає народи”, лауреат літературних премій ім. Михайла Дубова та Уласа Самчука. Вона є автором книг для дітей: “Золоте Курча”, “По цей бік неба”, “Рівненський буквар” (Найкраще видання Рівненщини для дітей 2018 року), “Кольорові равлики”, “Дванадцять облич радості”, “Крамниця часу”, “Таємниця з кавуновим присмаком”, “Друге диво”. У 2017 році нагороджена ювілейною відзнакою Рівненського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Тараса Шевченка. За версією телеканалу “Рівне 1” визнана майстринею 2020 року.

Також Олена Анатоліївна є офіційним автором трьох вишиваних шрифтів, власником торговельної марки “Креативна книга”, головою громадської організації “Центр креативу”, громадською діячкою, волонтеркою.

У прямій трансляції майстриня продемонструвала недруковану креативну книгу “Лісова пісня”. Олена Медведєва вишила повний текст драми-феєрії Лесі Українки на 48 полотняних сторінках розміром 60 см х 42 см. Вага роботи становить майже 9 кг. Кожна сторінка оздоблена однаковим автентичним українським орнаментом, а сама книга, крім вишитого тексту, має вишиті ілюстрації.

Раніше пані Олена вишила “Євангеліє від Івана”, “Євангеліє від Марка”, “Євангеліє від Луки”, “Євангеліє від Матвія”, збірки поезій Івана Франка “Народна пісня” та Ліни Костенко “Я поцілую мальву у щоку”, а також “Кобзар” Тараса Шевченка 1840 року (формат  36, 5 см х 26 см), який став діамантом світової Шевченкіани. У її доробку також польською мовою “Ода молодості” Адама Міцкевича, англійською – “Біблія” (обидві формату А-5).

Створення вишиваних книг має свою сакральну історію. Олена Медведєва розповіла, що абсолютно всі роботи виконує однією ж тією голкою: ” «Лісова пісня» вишивалася голкою, яка «брала участь» у гаптуванні всіх попередніх полотняних книг. Її неможливо замінити чи відмовитися від неї. Вона не має відпустки і не йтиме на пенсію, у цьому я переконана. Бо це – серце моїх рук”.

Онлайн-зустріч супроводжувала демонстрація фотографій вишитих книг пані Олени. Яка книга серед усіх є найменшою? Яка робота встановила Національний рекорд України? Скільки часу потрібно для створення вишиваних книг, що не мають аналогів? У відеозаписі прямої трансляції ви знайдете відповіді не лише на ці запитання.