Онлайн-зустріч з Іванною Стеф’юк

1 квітня у віртуальну студію Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки завітала Іванна Стеф’юк – українська письменниця, літературознавиця, етнографиня, методистка. Творчу зустріч модерувала Ірина Костюк.
Пані Іванна у своїй діяльності поєднує дві іпостасі. Її художні твори видаються під іменем «Іванна Стеф’юк», наукові та інші фахові публікації — під іменем «Іванна Олещук». У прямому етері гостя зосередила свою увагу довкола наукової діяльності. Своє дисертаційне дослідження вона присвятила Маркові Черемшині. Іванна Стеф’юк розповіла глядачам, що продовжує вивчати й досліджувати його особистість ледь не кожного дня, оскільки зараз вона займає посаду наукової працівниці Снятинського літературно-меморіально музею Марка Черемшини. Його справжнє ім’я –  Іван Юрійович Семанюк. Україні він відомий як адвокат, доктор права, новеліст початку ХХ століття. Іванна Стеф’юк охарактеризувала його як такого, що ніколи не вмів програвати. Науковиця досліджує новели Марка Черемшини, які описують життя темного й бідняцького гуцульського селянства за часів австрійського панування.
У прямому етері письменниця зізналася, що нині серед наукових зацікавлень її найбільше притягує етнографія. Іванна знаходить такі цікаві історії сіл своєї місцевості, що іноді ці сюжети межують з містикою. Особливо Іванна Олещук залюблена в західноукраїнський діалект. Вона соковито інкуструє гуцульські діалектні словечка в свої поетичні тексти, один з яких прозвучав в прямому етері. Також Іванна опановує сакральний аспект трактування тексту, топос гір у літературі, родинну обрядовість Буковини, керує етнографічним проєктом «Спадщина» в Чернівцях. Іванна Стеф’юк не приховує, що у такій багатогранній творчості вона творить себе, інвестує свою енергію і запал у нові досягнення. Крім того, буковинська панянка захоплюється верховою їздою, фотомодельною справою і писанкарством. Запрошуємо переглянути відеозапис прямої трансляції, аби дізнатися й оцінити масштаби творчості Іванни Стеф’юк.