Презентація книги “Між Україною й Америкою: графіка і малярство Василя Лопати”

Відбувся прямий етер з українським мистецтвознавцем Дмитром Степовиком, другом бібліотеки, який подарував у її фонд вже близько 500 книг. Сам він є автором величезної кількості книг, упорядником, автором передмов – близько 50 видань, до виходу яких доклав зусиль гість нашої зустрічі.

Розмова велася про його нову книгу, видану у 2020 році, присвячену графіці, картинам та екслібрисам дійсно видатного художника Василя Лопати.

Це надзвичайно потужна творча особистість. Народившись у 1941 році на Чернігівщині, зовсім малим втратив батька, який у 1943 році загинув у битві під Сталінградом. Вирісши в злиднях, він мав усі шанси залишитися в колгоспі та працювати ветеринаром, але проявив залізну волю, щоб вивчитися на художника і стати одним з найкращих майстрів гравюри.

Одна з найзнаменитіших робіт Василя Лопати – серія портретів українських історичних особистостей, які прикрасили перші українські гривні. Завдяки своїй прискіпливості та працелюбності він легко виграв конкурс на створення ескізів для української валюти.

Василь Лопата має в доробку близько 700 художніх робіт, більшість серед яких – унікальні для України за технікою та майстерністю.

Щоб дізнатися більше про нашого гостя та героя книги — дивіться етер у записі.