Психологічна онлайн-лекція від Злати Біневич

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» наприкінці лютого 2021 року показали, що 56% опитаних вважають нерівності між жінками і чоловіками рідкісним явищем в Україні. Водночас 35% переконані, що такі випадки доволі поширені. Остання думка відносно частіше трапляється серед жінок, аніж поміж чоловіків. За останні п’ять років спостерігається незначне зростання кількості тих, хто вважає, що нерівності є розповсюдженими. Рух за рівносильні права жінок з чоловіками триває ледь не два століття, але вплив консервативного розподілення обов’язків на чоловічі й жіночі залишається відчутним. Звідки походить таке явище з точки зору психології аудиторія столичної бібліотеки дізналася на онлайн-лекції “Гендерні ролі в стосунках та родині – норма чи застарілі стереотипи?” від Злати Біневич. Психологиня є керівницею PRO Trainings agency та співпрацює з бібліотекою в межах проєкту “Бібліотерапія: твоя книга щастя”.

У прямому етері Злата Біневич інтерактивно спілкувалася з аудиторією і прокоментувала, як розподілення ролей в стосунках впливає на психологічний мікроклімат в родині та особисте відчуття кожного. Сама специфіка стереотипу жінки як про берегиню домашнього вогнища і про чоловіка як здобувача їжі і ресурсів для виживання породжена ще родоплемінним укладом життя, коли по-іншому бути не могло. Нині людська думка значно еволюціонувала, фемінізм набув світового поширення, а психологи й психотерапевти напрацювали значний досвід в розумінні чоловічої й жіночої психології. Викорінити застарілі стереотипи зовсім не легко. Тому Злата Біневич наголосила, що кожен самостійно має вирішувати і обирати для себе гендерну роль, бо набагато важливіше почувати себе щасливим, а не жити на догоду суспільству.

Які ваші міркування про обов’язки чоловіка й жінки в родині? Чи все так однозначно? Дивіться онлайн-лекцію в записі та діліться з нами своїми спостереженнями.