5 книг про секрети життєвого успіху

Кожна людина прагне стати успішнішою: хтось в роботі, хтось у навчанні, в стосунках у родині або в особистому розвитку. Мабуть, кожен мріє змінити щось у своєму житті, перетворити його на більш цікаве, наповнене та самодостатнє. Проте не всі розуміють, з чого почати і які зробити кроки до омріяних змін. Пропонуємо підбірку книг, які пропонують цікаві ідеї та практичні поради стосовно того, як ці ідеї втілити в життя.

1. Камберленд Н. 100 правил успішних людей. Маленькі вправи для великого успіху в житті / Найджел Камберленд ; пер. з англ. Л. Лебеденко. – Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2020. – 223 с.

Ми всі уявляємо собі, якими хотіли б стати. Але як подолати перешкоди, які відволікають від мети? Кожен із нас має свої звички та схильності, які формують поведінку. Іноді вони заважають нашій успішності, працюють проти нас. На сторінках книги Найджела Камберленда, сертифікованого коуча, є чимало порад, які можуть стати потужним засобом для досягнення успішного життя працюючим людям і пенсіонерам, допоможуть налагодити міжособистісні стосунки, досягти покращення здоров’я і добробуту. У книзі ретельно підібрані й структуровані 100 не таких вже й складних правил і вправ, які дають шанс на чудовий результат, якщо, звичайно, будуть підкріплені діями.

2. Ґрант-Галворсон Г. Успішні. Як ми досягаємо мети / Гайді Грант-Галворсон ; пер. з англ. Ірини Павленко ; передм. Керол Двек. – Київ : Наш формат, 2019. – 256 с.

Чому нам не вдається досягати своїх цілей? Як змусити себе почати вчасно працювати над звітом? Чому учні та студенти вчаться гірше, якщо надто переймаються оцінками? Як правильно обрати цілі? Чому люди в депресії іноді досягають більшого успіху? Ґайді Ґрант-Галворсон – науковиця, яка у своїй книзі подає рекомендації, що ґрунтуються на результатах найновіших досліджень у сфері психології та допомагає застосувати ці дані на практиці. Авторка книги стверджує, що всі люди здатні змінюватись. Це не завжди легко, однак цілком можливо, якщо заручитися правильною мотивацією та потрібною інформацією про те, як це робити. Завдяки порадам і вправам, викладеним у цій книжці, можна зрозуміти причини власних невдач і навчитися правильно ставити собі завдання.

3. Бекол Дж. Право на помилку. 25 успішних жінок розповідають про те, чого їх навчили власні помилки / Джессіка Бекол ; пер. з англ. І. Вінничук. – Київ : Книголав, 2018. – 272 с.

Найбільш цікавою ця книжка стане для жінок, які починають власну кар’єру. Американська письменниця Джессіка Бекол досліджує питання, з чого починається шлях до успіху і що може трапитися на ньому? Чи справді цінним є навчання на помилках? Книжка сповнена гумором, вона містить мудрі поради, вироблені життєвим досвідом успішних у різних сферах жінок, які зрозуміли, що невдача – не протилежність успіху, а лише сходинка на шляху до нього.

4. Кейн С. Сила інтровертів. Тихі люди у світі, що не може мовчати / Сьюзен Кейн ; пер. з англ. Тетяни Заволоко. – Київ : Наш формат, 2016. – 368 с.

Сьюзен Кейн, авторка книжки, у своєму дослідженні спирається на досягнення багатьох людей, передусім учених та дослідників. Чи дійсно такі людські риси як комунікабельність, харизматичність та енергійність виступають запорукою успіху? У нашому суспільстві діє система цінностей «екстравертного ідеалу». Натомість інтроверсію разом з чутливістю, серйозністю та сором’язливістю вважають другосортними рисами особистості, які викликають розчарування. Чи варто переступати через себе у намаганні досягти образу ідеальної людини, яким його прийнято вважати? На численних прикладах з політики, бізнесу, освіти, громадського та культурного життя книга нам розповідає, у чому криється потенціал інтровертів і як здобути успіх на роботі та в особистому житті, залишаючись самим собою.

5. Кох Р. Принцип 80/20 та 92 інших фундаментальних закони природи. Наука успіху / Річард Кох ; пер. з англ. О. Лобастової. – Київ : Видавнича група КМ-БУКС, 2019. – 360 с.

Книга, яка стала бестселером, позиціонується її автором як книга про майбутнє бізнесу. Вона містить огляд вже відомих та найновіших наукових концепцій і теорій, дає поради з їх практичного застосування як у бізнесі, так і в особистому житті. Прочитавши книгу, ви дізнаєтесь, як досягти успіху та втримати його, чому співробітництво краще за конкуренцію та як отримувати більше, докладаючи менше зусиль. Автор пояснює, як закони біології, фізики та нелінійної науки – від теорії еволюції Дарвіна до теорії ігор і концепції хаосу – визначають наші шанси на перемогу у конкурентній боротьбі, адже ці закони пов’язані з природою і життям, а бізнес є частиною життя і розвивається шляхом добору так само, як природа. Важливими елементами життя і бізнесу Річард Кох називає «нелінійні системи», де переплітаються причини і наслідки, і пояснює та доводить результативність найкориснішого з нелінійних законів – Принципу 80/20, який показує, як всього кілька наймогутніших сил майже завжди обумовлюють те, що відбувається. Цікавою та зручною є побудова книги, де в заключному розділі підсумовуються викладені ідеї, що дає змогу одразу дізнатися секрети парадигми, а потім перейти до їх детального розгляду.