2779

Міська програма “Здоров’я киян” 2020 – 2022 рр.

 

ЗА КВІТЕНЬ СТОЛИЧНІ МЕДИКИ В РАМКАХ ПРОГРАМИ  «ЗДОРОВ’Я КИЯН» ОТРИМАЮТЬ ДОДАТКОВІ ВИПЛАТИ

Ситуація, яка склалася сьогодні із виплатою заробітної плати медикам – критична. За словами директорки Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентини Гінзбург, столичні медпрацівники в переважній більшості за свою роботу у квітні отримали гроші менші, ніж зазвичай.

Вона нагадала, що з впровадженням другої хвилі медичної реформи, яка стартувала в країні 1 квітня, заклади охорони здоров’я почали отримувати фінансування від Національної служби здоров’я України, з якою напряму підписали відповідні договори. Заробітна плата співробітникам нараховується також НСЗУ. Місцева влада за законом більше не має права фінансувати цю статтю видатків закладу.

«Таким чином у березні медики отримали зарплату ще від міста, а в квітні – вже від НСЗУ. Так, в березні всім співробітникам медичних установ було нараховано всі обов’язкові виплати, доплати від міста, премії за рахунок економії фонду заробітної плати», – розповіла Валентина Гінзбург.

За її словами, крім того медики, які безпосередньо були зайняті на роботах з ліквідації епідемій та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, з бюджету Києва отримали дев’ять посадових окладів відповідно до відпрацьованого часу.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зазначила, що місто виділило на ці виплати близько 10,8 млн грн. Таким чином у середньому лікар, який працював зі хворими на COVID-19 з 13 до 31 березня, отримав доплату в розмірі 17 тис. грн, медична сестра – 13 тис. грн, молодший медичний персонал – 11 тис. грн. Окрім того, для стимулювання працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (виїзних бригад та санітарів, які задіяні в заходах з дезінфекції автомобілів), які працювали у березні, додатково виділені кошти у сумі 12,3 млн грн. У результаті в середньому лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримав премію 9,8 тис грн, фельдшер – 5,5 тис. грн, санітар 1,9 тис. грн.

Щодо виплат заробітної плати за квітень від НСЗУ Валентина Гінзбург наголосила, що, розуміючи всі складнощі, пов’язані з переходом на нову модель фінансування, Департаментом охорони здоров’я за дорученням Київського міського голови Віталія Кличко ще наприкінці минулого року було ініційовано внесення змін до Міської цільової програми «Здоров’я киян», які в березні були підтримані депутатами Київради. Завдяки цьому столичні медики отримуватимуть від міста фінансову підтримку.

«Оскільки виплачувати «муніципальну» надбавку яка складала до 50% від окладу місто вже не може, гроші будуть виділятися у вигляді безповоротної фінансової допомоги. Уже за квітень медикам нараховано з міського бюджету додаткові виплати відповідно відпрацьованого часу. Виплати здійснюються комунальним некомерційним підприємствам вторинного і третинного рівня надання медичної допомоги. Загалом із 1 квітня і до кінця 2020 року з бюджету міста на це передбачено 984,6 млн грн», – підкреслила Валентина Гінзбург.

За словами директорки Департаменту, для лікарів сума таких нарахувань становить 4 тис. грн, для медичних сестер – 3 тис. грн, а молодшому медперсоналу – 1 тис. грн.

«Оскільки кінець квітня співпав зі святковими вихідними, головні лікарі надали інформацію щодо розрахунків 4 травня. Станом на сьогодні розпочались перерахування коштів на рахунки закладів», – запевнила Валентина Гінзбург.

https://kyivcity.gov.ua/news/bilshist_stolichnikh_medikiv_u_kvitni_otrimali_zarobitnu_platu_

menshu_nizh_zazvichay__valentina_ginzburg/;

 http://kreschatic.kiev.ua/ua/5311/news/1588692485.html