Історична роль гетьмана Івана Мазепи

Іван Мазепа був гетьманом України, який піднявся на збройну боротьбу за визволення України з-під влади Росії. З такою тезою розпочав третю частину розповіді про Мазепу наш лектор, історик, мистецтвознавець Анатолій Горовий. Пряма трансляція відбулася 13 лютого.

Чи зрадник Мазепа? Логіку росіян, коли мова йде про Мазепу, зрозуміти не складно: “Мазепа був улюбленцем Петра I, обмилуваним владою”, кавалером №2 вищого російського ордена Св. апостола Андрія Первозванного з діамантами був найбагатшою людиною в Україні з необмеженою владою, все мав і … все втратив, коли “зрадив Москву у найвідповідальніший момент Північної війни”, перейшовши на бік Карла XII. Питається, що йому не вистачало? У росіян немає відповіді на дане питання, відповідь є в українців.

За словами Анатолія Горового, для Івана Мазепи українське питання було вище за власну вигоду та особисте щастя. Для примітки, гетьмани вважали московського царя тимчасовим союзником, а не своїм сувереном і паном і “зраджували” його кожного разу, як тільки Москва намагалася закріпитися на українській землі, показавши “хто в домі господар”.

Велика заслуга політики Івана Мазепи полягає також у припиненні громадянської війни (“Великої Руїни” 1657-1687) і відродження економіки й політичного впливу України у світі.

Незважаючи на заборону міжнародних дипломатичних відносин, зафіксовану у “Коломацьких статтях” (угода між Україною та Московською державою, підписана під час обрання Мазепи гетьманом), він мав численні зв’язки з монархічними дворами Європи, зокрема, Веттинів у Польщі, Гіреїв в Криму та ін. З метою оборони південних кордонів побудував фортеці на півдні України, зокрема, Новобогородицьку та Ново-Сергіївську на річці Самара.

Під час онлайн-розповіді лектор згадав і про роль Івана Мазепи в розвитку освіти, української церкви. Про це ви можете дізнатися у відеозаписі.

Для обкладинки новини використана ілюстрація художника Юрія Журавля.