Виставка “Загадковий і невідомий Київ”

Полиці відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Публічної бібліотеки імені Лесі Українки з початком нового 2022 року поповнилися цікавою літературою як з історії стародавнього Києва, так і сучасними розвідками відомих дослідників .

У відділі розгорнуто книжково-ілюстративну виставку новодруків під назвою «Загадковий і невідомий Київ».

Давайте подорожувати полицями виставки разом! Познайомимося із деякими з них!

У далеку минувшину, в часи Київської Русі, переносять нас сторінки історичної казки Євгенії Назарук «Анна Київська  — донька Ярослава Мудрого» Історія України – Руси оповита численними загадками. Одна з них — постать Анни Київської , доньки Ярослава Мудрого. Вона славилася не лише вродою, а й освіченістю. З нею не могла зрівнятися жодна жінка Європи. А ще… Ще стала королевою Франції. Утім, ця книжна не про королеву, а про дівчинку, яка палко любила рідний край, пишалася своїми батьками, своїм родоводом і повсякчас читала книги. З них черпала мудрість і насолоду для душі. Книга надрукована  в Луцьку, у видавництві «Надстир’я», обрамлена чудовими малюнками художниці Ольги Мединської і фото пам’ятника Анні Київській у Луцьку руки скульптора Костянтина Скритуцького.

Назарук, Є.Анна Київська – донька Ярослава Мудрого : історична казка : [для дітей молодшого та середнього шкільного віку] / Євгенія Назарук ; худож. Ольга Мединська. — Луцьк : Надстир’я, 2021. — 64 с. : іл., портр.

Цикл історичних розвідок відомого українського вченого Сергія Пєткова продовжує історичний нарис «Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави». До книги увійшли твори, присвячені життєпису рівноапостольної княгині Ольги: утаємничені сторінки біографії, легенди про Ольгу, історичні відомості про становлення на престол великої правительки, пам’ятні місця…

Пєтков, С. В.Княгиня Ольга: наріжний камінь церкви і держави : [історичний нарис] / Сергій Пєтков. — Київ : АртЕк, 2021. — 120 с. : іл., портр.

Книга професора Київського університету імені Тараса Шевченка Оксани Сліпушко «Володимир Мономах — державник і книжник» —  новий цікавий екскурс в історію Києва. Видатний державний діяч великий київський князь Володимир Мономах все своє життя присвятив консолідації князівств і створенню коаліції для боротьби з зовнішніми загрозами. Через століття до нас дійшли його твори, в яких правитель закликав до єдності. З ними можна ознайомитися ,погортавши сторінки публікації.

Сліпушко, О. М.Володимир Мономах – державник і книжник : [історичний нарис] / Оксана Сліпушко. — Київ : АртЕк, 2021. — 104 с. : іл., портр.

Для широкого кола читачів бібліотеки корисним буде й знайомство з путівником Романа Маленкова «Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні» та книгою Влади Литовченко «Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні».

В Україні є багато об’єктів, які потрібно охороняти, досліджувати, популяризувати. Сім з них ,які увійшли до світової скарбниці ЮНЕСКО, — це Собор Святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра ; ансамбль історичного центру у Львові; транскордонний об’єкт науково-культурної спадщини «Дуга Струве»; букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи; резиденція Буковинських та Далматинських митрополитів (м.Чернівці) ; дерев’яні церкви Карпатського регіону України; стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора. Елементами нематеріальної спадщини визнано петриківський розпис, козацькі пісні Дніпропетровщини та традиційна косівську кераміку.

Маленков, Р. Світова спадщина ЮНЕСКО в Україні : путівник / Роман Маленков. — Київ : Комора, 2021. — 238 с. : іл

Литовченко, В.Всесвітня спадщина ЮНЕСКО в Україні / Влада Литовченко. — Київ : Ваш автограф, 2021. — 180 с. : іл., портр.

Гортаючи сторінки нових книг, в яких ще уловлюється запах друкарської фарби, відкриваємо для себе незвідані сторінки нашої історії…

Пропонуємо докладніше знайомитися з виставкою, експозицію можна оглянути з 24 січня 2022 року в читальній залі відділу краєзнавчої літератури та бібліографії за адресою : вул.В.Винниченка,16, м.Київ.

Запрошуємо до перегляду !