Онлайн-зустріч з Мариною Курапцевою

У межах Тижня Відкритого Уряду бібліотека провела суспільно важливий захід у співпраці з Мариною Курапцевою. Подія відбулася 19 травня й була присвячена питанням українського фемінізму і гендерних стереотипів. Марина Курапцева працює журналісткою, медіатренеркою, активно веде сторінку в соціальній мережі, висвітлює погляд на злободенні питання та показує феміністичний дискурс з різних ракурсів. Онлайн-захід модерувала Ірина Костюк.

Чому фемінізм потрібен українським жінкам? На позір здається, що Україна – світська країна, а тому дискримінація жінок, викликана релігійними догмами не є нагальною проблемою. За останні століття статус жінок помітно змінився. Те, що ми зараз сприймаємо як даність – можливість навчатися в університеті, право на спадок, виборче право, працевлаштування на ринку праці, репродуктивне планування тощо – тяжко виборювалося протягом довгих десятиліть у різних країнах світу. Якраз фемінізму – явищу малознаному і «страшному» для більшості суспільства – слід завдячувати у такому прогресі. Протягом кількох століть активісти феміністичного руху доводили (і досі продовжують це робити), що жінка – це теж людина.

Для Марини Курапцевої фемінізм – це про свободу вибору бути такою, як хочеться самій, не залежати від вимог чоловіка, стереотипів суспільства, очікувань сусідів чи колег. Журналістка називає себе ліберальною феміністкою. Вона вважає, що бунтом боротися потрібно не з чоловіками, а з механізмами непродуктивного мислення сім’ї, колективу, суспільства. Постулатами фемінізму Марина Курапцева вважає любов та рівні можливості реалізації своїх бажань та ідентичності.

У прямому етері журналістка розповіла про жіночі труднощі, які досягли піку: репродуктивна праця й відповідальне партнерство, можливість роздільного сімейного бюджету, стереотипи у вихованні дівчат, про жінок ЛГБТІК спільноти. Це наша реальність, а тому відмежовувати себе від питань фемінізму не актуально.