Лекція від психолога до Дня захисту дітей

1 червня Україна і світ щорічно відзначає День захисту дітей. Цінність дітей для сім’ї та суспільства усвідомлює кожен. Усі діти незалежно від зовнішності, раси, стану здоров’я та рис характеру апріорі заслуговують на любов. Нерідко буває так, що батьки наскільки люблять своє чадо, що уже несвідомо починають шкодити. Звідки виникає надмір любові? До чого тут невроз? Про це у прямому етері 1 червня розповіла психолог, коуч та керівниця PRO Trainings agency Злата Біневич.

Досить часто в сім’ї дитина перетворюється мало не на божество, яке необхідно будь-що захищати від життєвих потрясінь. У такій ситуації слова “зважати на думку дитини” означають для батьків “зробити її центром свого життя”. Скільки батьків із гордістю зізнаються, що дитина для них — це все, хоча насправді від них вимагається зовсім інше: бути гідним прикладом та орієнтиром.

Злата Біневич розповіла глядачам про дзеркальні нейрони. В 1992 році нейробіолог Джакомо Ріоццолатті відкрив людству таємницю дзеркальних нейронів. Нейробіолог виявив існування унікальних клітин мозку, які активуються, коли ми спостерігаємо за діями інших людей. Саме на таких принципах навіть ще маленькі діти “зчитують” поведінку дорослих і повторюють за ними, бо вважають дії старших безумовно правильними. У цьому й криється типова помилка батьків: виховувати дитину за системою Монтессорі, віддавати її на 7 гуртків, вирішувати за неї, яке морозиво їсти, який одяг носити, з ким дружити — це не є продуктивно. Така поведінка дорослих людей свідчить про невроз.

Невроз — психогенне захворювання, що виникає через дисгармонію людських відносин. Тому основою профілактики виникнення неврозів у батьків та їхніх дітей є створення сприятливої психологічної атмосфери в сім’ї, дитячих садочках, школах, встановлення гармонійних відносин з батьками, однолітками, вихователями, вчителями. Батьки мають чути свою дитину, формувати у неї почуття власної гідності, цікавитися її думкою, особистісними потребами, давати можливість самостійно приймати рішення.

Невроз і життя у паніці не робить дитину успішною. Замисліться, Вам потрібна змучена дитина з найвищими оцінками з усіх предметів чи щаслива й налаштована на радісне життя?

Переглядайте прямий етер у записі та шукайте відповіді на запитання.