Лекція “Симфонія зі скла та металу”

Чи замислювалися ви про те, яку неймовірно багату історію має наш Київ? Але це насправді так. І про маленьку сторінку його історії розповів Аркадій Павлович Третьяков.

У краєзнавчих колах ім’я Аркадія Павловича Третьякова відоме як ґрунтовного дослідника та популяризатора історії Києва. Він географ, києвознавець, киянин у четвертому поколінні.

Аркадій Павлович завжди цікавився історією рідного міста, колекціонував рідкісні фотографії з видами Києва. Він є автором книжок «Бессарабская площадь», «Привіт з Хрещатика», «Мала Васильківська. Шота Руставелі», книжок енциклопедичного характеру – «Купцы города Киева», «Киевские купцы», у яких використано багато унікальних світлин з його особистої колекції.

Понад 10 років він є постійним користувачем відділу краєзнавчої літератури і бібліографії Публічної бібліотеки імені Лесі Українки, неодноразовим учасником «Києвознавчих читань» та «Києвознавчого сузір’я», які проводилися у відділі.

Під час зустрічі Аркадій Павлович поінформував присутніх про свою книгу «Бессарабская площадь», познайомив з історією формування та забудови Бессарабської площі, що виникла у першій половині XIX століття. Особливе місце у розповіді, звичайно, було відведено центральній споруді на площі – Бессарабському ринку, який у 2012 році відзначив свій 100-річний ювілей.

А лекція «Симфонія зі скла та металу» була присвячена 110-річчю від дня заснування Бессарабського ринку.

Також Аркадій Третьяков поїнформував присутніх про цікаві моменти з історії цієї місцевості, надав факти з життя архітекторів і меценатів, домовласників і мешканців Бессарабки, розповів про діяльність цих людей, яка впливала не лише на вигляд Бессарабської площі, але й на її значення в житті міста.