Образотворче мистецтво української діаспори.Частина 2.

Сьогодні, 28 лютого в прямому етері на сторінці Публічної бібліотеки імені Лесі Українки , лектор, мистецтвознавець, історик, поет Анатолій Горовий познайомив нас із творчістю Яківа Гніздовського та Аки Клим Перейми.

Мистецтво Яківа Гніздовського – традиційне за своєю суттю. Традиції, на яких виросла творчість митця, не були однорідними. Його первинне творче вираження будувалося на європейському досвіді. Ранні роботи Яківа Гніздовського повязані із стилем арт-деко. Натхненником митця був Альбрехт Дюрер та Шопенгаувер. Пізніше стиль митця наблизився до традиційного китайського та японського мистецтв.

Ака Клим Перейма- живописець, писанкарка, графік, скульптор, кераміст.
Дитинство разом із сестрою і  братом провела в Копичинцях, в родинному місті батьків, згодом жили в Польщі, Німеччині, Канаді. Талант Аки Перейми виявився в багатьох видах мистецької творчості, в тому числі, в кераміці. Мистецтво змалку увійшло в її особисте життя і стало невід’ємною його часткою. Без мистецтва Ака не уявляла себе. З мистецтвом виростала, розвивала своє духовне бачення. З особливим задоволенням Ака Перейма працює в кераміці. Її керамічні твори постійно виставляються в багатьох музеях і галереях світу. І завжди мають вдячного глядача.

Велику вдячність висловлюємо лектору та мистецтвознавцю Анатолію Горовому! В такий бентежний час він  нас підтримує мистецьким словом та надає бадьорості духу.

Запис прямого етеру можна подивитися на сторінці бібліотеки.