Обслуговування незрячих читачів – сучасний досвід

На відзначення 85 річниці від заснування Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського, 4 жовтня відбулася Zoom-конференція на тему «Обслуговування незрячих читачів – сучасний досвід». Учасниками були представники Українського товариства сліпих, колеги з Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва, Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, Львівської спеціалізованої бібліотеки ім. Т. Шевченка УТОС та інших бібліотек України.

На конференції вітали ювілярів, знайомились з  історією створення і розвитку Центральної спеціалізованої бібліотеки для сліпих ім. М. Островського. Учасники конференції ділились своїм досвідом з обслуговування читачів з обмеженим зором та нагальними проблемами, які необхідно вирішувати: обмежене фінансування спеціалізованих бібліотек, відсутність нових надходжень та передплати спеціалізованих періодичних видань, недостатнє технічне та програмне забезпечення для цієї категорії користувачів тощо.

Завідувачка науково-методичного відділу Інна Іванова розповіла, що з вересня 2018 року для користувачів нашої бібліотеки з вадами зору також з’явилась можливість отримати доступ до інформації (книг, сайтів в інтернеті) завдяки спеціальному комплексу технічних засобів реабілітації: стаціонарному відеозбільшувачу Topaz XL HD 24, який дає можливість збільшувати зображення і текст до 67 разів; програми екранного збільшення MAGic; програми екранного доступу Jaws for Windows, електронним читанкам тощо. Всі виступи були змістовними, цікавими, інформативними.