Онлайн-лекція “Доба опісля постмодернізму: частина ІІ”

У прямому етері відбулася мистецька онлайн-лекція від художника, письменника, історика та мистецтвознавця Анатолія Горового. Розмова є продовженням попередньої лекції, присвяченої добі, яка настала опісля постмодернізму. Модерувала лекцію Богдана Гайворонська.

Які шляхи виходу із кризи постмодернізму? Деконструкція, іронія та шлях в нікуди. Проте у цій же течії з’являється потяг до переосмислення традицій минулого. Як визначив один із постмодерністських митців Хундертвассер: “Хто не поважає минуле, втрачає майбутнє. Хто знищує своє коріння — не зможе зростати”.

Але жоден народ чи нація не зможуть існувати в законсервованому національному світі. Українська історія та культура дають обнадійливий приклад синкретичного синтезу власних національних набутків та культурницьких досягнень інших народів, а отже, і можливості виходу із кризи. Нині у світі тривають пошуки назви епохи, яка розпочалася опісля постмодернізму. Вже є пропозиції назвати таку епоху “мегамодернізмом”. Ми ж пропонуємо іншу назву — “сенсивізм” (від слова сенс) або “суттєвім” (від слова суть). І запозичення надбань від інших народів, і звернення до тих чи інших національних традицій повинні мати певний сенс, нести в собі конкретну суть. Пошук суті, а не форми стане новою ідеєю мистецтва.

Дивіться запис прямого етеру, щоб дізнатися більше про епоху, що настала опісля доби постмодернізму.