Онлайн розмова про Тараса Силенка

Українську культурну спільноту 22 червня 2021 року сколихнула гірка звістка – після важкої хвороби у віці 48 років пішов у засвіти відомий український кобзар і бандурист Тарас Силенко. Щоб вшанувати його пам’ять та ще раз згадати про митця і патріота, який все життя присвятив популяризації народних пісень та інструментів, 12 липня на Фейсбук-сторінці бібліотеки  у прямому етері зустрілися мистецтвознавець Анатолій Горовий (традиційний ведучий мистецьких випусків) і Василь Живосил Лютий. Наш гість – колега Тараса Силенка, український бандурист, народознавець, рок-музикант, композитор, автор близько 400 музичних творів. Найбільш відомою композицією Живосила Лютого є пісня «Меч Арея», яку виконує багато українських гуртів.

Тарас Силенко був Заслуженим артистом України, дійсним членом Всеукраїнської спілки кобзарів, де працював референтом, та Історичного клубу «Холодний Яр».

 «Тарас старався закладати у свої пісні переможний дух, іноді навіть перероблюючи їх, і саме цим природним даром зачепив мене, – розповів Живосил. – Безумовно, не можна відкидати фольклорну традицію тужливих дум, але треба створювати можливості, щоб люди не поринали в сум, а поринали в надію. Велика подяка українському синові Тарасу Силенку за те, що він це зробив. Інша справа, чи багато людей його слухають. Але думаю, це питання майбутнього».

Це людина, яка ніколи не відмовляла в допомозі. Він був воїном, лицарем давньоруського духу, який мав поняття про порядок і честь. Він вмів відповісти твердо, але делікатно – це й  вирізняє лицаря серед інших.

Співбесідники згадали і сина Тараса – Святослава Силенка, який пішов по слідах батька і також став бандуристом.

Живосил Лютий завітав до бібліотеки зі своєю старосвітською бандурою, щоб виконати декілька пісень, зокрема й тих, які співав Тарас Силенко.

Передивляйтеся зустріч у записі, слухайте віртуозну гру нашого гостя та дізнавайтеся більше про українського кобзаря Тараса Силенка.