Ювілей Алли Диби

Наприкінці травня цього року все творче і наукове товариство відзначало ювілей знаної літературознавиці Алли Диби. Алла Георгіївна – дослідниця Лесі Українки, її родини та оточення, гуртка «Плеяда». Вона працює науковим співробітником Відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка Національної академії наук України. Має звання «Кращий освітянин року» в номінації «Народ мій завжди буде» (2018). Також вона є членкинею Національної спілки письменників України, заступницею голови Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги. Бере активну участь в роботі творчого бюро Всеукраїнського літературного об’єднання «Радосинь» при НСПУ.

Творчий доробок Алли Диби складається з повісті «Далека принцеса: Дітям про Лесю Українку» (1999), поетичної збірки «Заметіль яблунева» (2003), книги документальних есеїв «Сподвижники: Леся Українка у колі соціал-демократів» (2003), поезій в збірках, антологіях та альманахах (2005, 20013, 2020), книги про сестру Лесі Українки Ольгу Косач-Кривинюк «Найкраща лілея з родинного саду Косачів» (2020). Післямову до цього видання написала директорка Публічної бібліотеки імені Лесі Українки  Ольга Романюк.

До дня народження Алли Диби відділом електронних ресурсів та довідково-бібліографічного обслуговування підготовлено бібліографічний покажчик «Народжена під Лесиною зіркою : до ювілею дослідниці життя і творчості Лесі Українки А. Г. Диби», який презентовано на ювілейному творчому вечорі 17 червня, проведеному в приміщенні Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки. Покажчик містить перелік наукових, літературно-критичних, публіцистичних, художніх праць Алли Диби, опублікованих в збірниках, періодичних виданнях, на інтернет ресурсах з 2001 по 2021 рр.

До ювілею також оцифрували перший покажчик «Довго щирими сими словами до людей промовлятиму я…» : Леся Українка в дослідженнях Алли Диби», виданий 2001 року. Він охоплює матеріали за період 1978-2000 рр.

Всі кого цікавить Леся Українка і її оточення, мають можливість ознайомитися з покажчиками на сайті Публічної бібліотеки імені Лесі Українки за посиланнями :

Леся Українка в дослідженнях Алли Диби. – Київ 2001

Народжена під Лесиною зіркою. – Київ 2021