Сергію Корольову – 115 років

В Україні 12 січня 2022 року відзначають 115-ту річницю від дня народження Сергія Павловича Корольова, видатного вченого, українця, що став першим головним конструктором ракетно-космічних систем у Радянському Союзі.

Сергій Корольов – українець, який відкрив людству шлях у космос та заклав підґрунтя практичної космонавтики. Конструктор перших штучних супутників Землі і космічних кораблів, вчений і конструктор у галузі ракетобудування й космонавтики, головний конструктор перших ракет-носіїв, пілотованих космічних кораблів, основоположник практичної космонавтики.

Народився Корольов Сергій Павлович 12 січня 1907 року в Житомирі в родині звичайного вчителя. Його батьки розлучилися, коли він був зовсім маленьким, тому вже з однорічного віку Сергій жив з дідусем по матері в Ніжині. А з десятирічного вiку його виховував вітчим, iнженер-механiк за спеціальністю.  

Сергій Павлович працював головним конструктором ракетно-космічної техніки, керував запуском першого у світі штучного супутника Землі в 1957 році і виведенням на орбіту першого у світі космічного корабля з людиною на борту у 1961 році.

27 червня 1938 Корольов був звинувачений у шкідництві й заарештований. Відсидів у Бутирській в’язниці, де піддавався тортурам. Навіть після виходу із в’язниці довгий час йому доводилося працювати в камерах КДБ.

Має безліч нагород – Золоту медаль ім. К. Е. Ціолковського, Ленінську премію, два ордена Леніна, орден «Знак Пошани» і медалі.

Мрією всього життя Корольова була висадка космонавтів на Червоній планеті Марс.

Ім’я Сергія Павловича за життя вважалося секретним, як і його розробки. Про нього не говорили в новинах, не писали в газетах СРСР, хоча в Європі й Америці вченого прекрасно знали. Після того, як був запущений перший супутник, комітет Нобелівської премії запитав у Хрущова, кому давати премію? Той відповів, що супутник був запущений соцсистемою і народом. Заговорили про вченого лише після його смерті.

З 1966 року АН СРСР було засновано золоту медаль ім. Корольова. Її видають студентам вищих навчальних закладів.

Сергій Корольов помер 14 січня 1966 року від гострої серцевої недостатності.

Інтернет-ресурси: