«1984» Джорджа Орвелла. Обговорення книги

Сьогодні у прямому етері стартував проєкт «Гра зі смислами». Він започаткований для обговорення знакових для людства творів літературного, образотворчого, кінематографічного та театрального характеру. Першим таким об’єктом дискусії у прямому етері став роман Джорджа Орвелла «1984». У прямому етері виступили письменник, художник Анатолій Горовий і філолог Ірина Костюк.

І модератори етеру, і глядачі одностайно визнали той факт, що антиутопія «1984» шокує і змушує глибоко задуматися: чи впізнаємо ми риси тоталітарного режиму сьогодні у напоказ демократичному ХХІ столітті? Прототипами для створення альтернативної дійсності в романі Орвелла стала ціла справжня тоталітарна епоха ХХ століття, яка досягала свого апогею не лише в СРСР.

Наскрізним образом у тексті є Великий Брат, який невпинно стежить за усіма через камери, встановленими в кожній кімнаті кожного будинку наддержави Океанія. Сьогодні соціальні медіа стежать за нашими покупками, діями та коментарями до дописів. Вони створені за такими алгоритмами, які дозволяють їм передбачати наші бажання на основі зібраної бази даних.  Повна відсутність свободи вибору, поліція думок, міністерство любові, що завдає болю, вганяє у відчай та знищує інакодумців, міністерство миру, яке розпалює війни – далеко не повний список тих жахіть, на постулатах яких тримається жорстокий тоталітарний контроль.

Анатолій Горовий висловив слушну думку про те, що Орвелл у романі «1984» заклав нам застереження. Читаючи «1984», ми зі страхом замислюємося, як далеко наші держави та світ просунулися дорогою до пекла, окресленого Джорджем Орвеллом?

Глядачі етеру активно висловлювали своє сприйняття книги англійського письменника. Для когось цей текст став суцільним трагізмом, комусь відкрив очі на реальний стан речей.

Що думаєте Ви? Чим є для Вас антиутопія «1984»?

Дивіться етер у записі.