312 років тому було прийнято Конституцію Пилипа Орлика

Публічна бібліотека 27 червня провела лекцію, яка є складовою проєкту “Видима бібліотека”. Слухачі отримали інформацію та цікаві факти про одну з перших у Європі конституцій з вуст історика, засновника і першого ректора Києво-Печерського гуманітарного колегіуму Анатолія Горового.

Як розповів лектор, витоки Основного закону сягають ще часів Ярослава Мудрого, коли з’явилася збірка законів Київської Русі, в основу якої було покладено давньоруське звичаєве право. Даний збірник законів охоплював ХІ століття та був одним із перших літописних кодексів судових законів Русі, що об’єднував процеси судочинства, цивільного та кримінального права ХІ століття.

Конституцію Пилипа Орлика є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією – однією з перших європейських конституцій нового часу.

Так, даний Договір гетьмана Війська Запорозького зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов’язки усіх членів Війська – був укладений у квітні 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер. У Конституції була «наскрізна» ідея державної незалежності народу Русі – з демократичною формою правління та убезпеченням від зазіхань з боку Московської держави на, власне, руські землі. Але даний документ не набув чинності через те, що був написаний в умовах вигнання.

Більше про Конституцію Пилипа Орлика ви можете дізнатися у відеозаписі.