5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

«Все, що ви можете собі уявити,
 природа вже створила»

А. Ейнштейн

Щороку 5 червня світова громадскість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day).  Основна мета цього свята – стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі, підвищити обізнаність щодо охорони нашої природи та розглянути різні екологічні проблеми, які зростають з кожним днем. Це одна з головних дій із захисту навколишнього середовища.

Вибір  цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму   ООН   з  навколишнього  середовища  (ЮНЕП).  Приводом  до проведення  цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН.

 «Або  ми  покінчимо  із  забрудненням, або воно покінчить із нами» – такі слова звучали  у зверненні  до  генерального секретаря ООН, підписаному  діячами науки й куль­тури з 23 країн світу. У травні 1971 року екологічно стур­бована спільнота почала свою безпрецедентну  боротьбу  із  забрудненням  навколишнього  природного середовища.

У 2000 р. в цей день розпочато програму ООН «Тисячоліття довкілля – приступити до дій». Ця Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.

В ООН стверджують, що тільки міжнародне співробітництво може гарантувати подальший безпечний розвиток планети. Важливо також реалізовувати ці ідеї локально, щоб кожна людина, що посадила дерево, взяла участь у прибиранні території, змогла усвідомити всю важливість охорони навколишнього світу.

Всесвітній день навколишнього середовища – «народна подія», що супроводжується такими барвистими видовищами, як вуличні мітинги, паради велосипедистів, «зелені» концерти, конкурси творів і плакатів у школах, посадкою дерев, а також кампанією з рециркуляції відходів та прибирання території.

Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести людський фактор у питання охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти збереженню навколишнього середовища та розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади, які привертають увагу до проблем захисту навколишнього середовища, а також роз’яснюють корисність партнерських відносин, щоб у всіх країн і народів було більш безпечне й благополучне майбутнє.

У всіх нас є можливість використати час із користю та підвищити свій рівень екологічних знань, культури, свідомості та активної громадської позиції щодо важливості внеску кожної людини у справу захисту навколишнього природного середовища.

Саме час переглянути звички і втілити основні поради, як бути дружнім до довкілля !

Незабуваймо, що ми всі живемо на одній планеті і забруднюючі природу ми шкодимо, у першу чергу самим собі та своїм нащадкам.

Наша планета є благодатно створеною для комфортної життєдіяльності людини та всіх живих істот на ній. Ліси,  річки з великою кількістю риби, різноманітна рослинність  та сприятливість клімату – все це дозволило людині жити, розвиватися та еволюціонувати.

І ось вже людина почала керувати природою, а не природа нею. І чомусь сама себе проголосила царем природи. Але це далеко не так. В ролі господаря людина зовсім забула про свої витоки, віддалилася від природного середовища й стала невдячним споживачем, що використовує природні багатства їй на шкоду. Бездумна людська поведінка призводить до значного погіршення якості життя.

Щорічна вирубка величезних площ лісів, а їх вважають «легкими» планети, призводить в деяких випадках до повного знищення різних видів рослин і тварин. Сьогодні вже рідкістю вважається зустріти у природі живе джерело води, туди скидають відходи цілими тоннами. Отже, не тільки не попити, а й скупатися в них небезпечно. А повітря ? Воно отруєне вихлопами мільйонів транспортних засобів, шкідливими викидами заводів.

І якщо ми всі не обговорюватимемо це, то незабаром зруйнуємо планету під назвою Земля. Це наш спільний дім, що існував незліченну кількість років, який дозволив людині розвиватися та стати особистістю, яка, на жаль, не виправдала такого високого звання.

Але ж ми – сучасні люди, тому маємо бути відповідальними. Треба розуміти, що не тільки природа залежить від нашої діяльності, але й майбутнє людства залежить від стану природи.

Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти шляхи, для покращення навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття в своєму дворі, будинку, а дехто просто не залишить слідів свого перебування на природі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та про те, що природа та людина, є єдиним цілим. Піклуючись про неї, ми дбаємо про самих себе!

Спостерігаючи за світом, ми всі задумуємось про наше довкілля.
Ми склали для вас невеличкий список книг про екосвідомість, про любов до Землі та про вміння її берегти, а також деякі цікаві  для перегляду Web-ресурси

Світ навколо нас. Мікросвіт. Фотоенциклопедія / [М. Є. Афонін ; пер. з рос., іл. Д. С. Турбаніста]. – [Київ] : ПП “КРИСТАЛ БУК”, 2020. – 48 с. : іл.

Світ навколо нас здається таким знайомим і звичним, але варто поглянути на нього під мікроскопом або через об’єктив фотокамери, як він разюче змінюється. Ми пропонуємо знайти незвичайне у звичайних речах і побачити красу там, де її, здавалося б, не може бути. Якісні яскраві ілюстрації допоможуть вам поглянути на світ очима фото-художників, що захоплюються макрозйомкою.

Завалій, Є. Це всі ми : [повість] / Євгенія Завалій ; іл. М. Фоя. Чернівці : [Книги – XXI], [2020]. 96 с. : іл.

Одного разу 13-річний Андрій разом із друзями вирушає на море і знаходить на березі величезну кількість мертвої риби. Чому виникла така катастрофа і чи можливо її подолати ? Діти дізнаються про глобальне забруднення океану та його причини, про те, як працюють ековолонтери й активісти, а найголовніше, що кожен із нас, незалежно від віку, може зробити, щоб поліпшити ситуацію. Попри те, що починається книга з екологічних проблем океану, вона також зачіпає теми забруднення міст і проблеми з відходами, з якими люди стикаються щодня. Більш того, книгу «Це всі ми» можна сприймати як історію про взаємодопомогу, дружбу і турботу про навколишній світ,  як пряме керівництво до дії, інструкцію з сортування сміття та підтримки екологічних проєктів.

Ткачук, Г. Книжка про сміття : [для середнього та старшого шкільного віку] / Галина Ткачук. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2019. – 132 с. : іл.

Ця книжка про те, що ми виносимо з нашого помешкання у сміттєвих пакетах і викидаємо у бак. Або, у найкращому разі, в кілька різних баків. Про те, що зустрічає нас, коли ми приходимо на пікнік до лісу. Про те, що пропливає повз нас у річці або в морі. І про те, що може заполонити всю нашу планету. Простіше кажучи, ця книжка про сміття таку дивовижну річ, яку дуже легко створити, але якої неймовірно важко позбутися.

Еріксен, Т. Г. Сміття і люди. Зворотний бік споживання / Томас Гілланд Еріксен ; пер. з норв. І. Сабор. Київ : Ніка-Центр, 2019. 224 с.

Якщо ви шукаєте книгу про забруднення навколишнього середовища, сміття та масове споживання, то вам варто глянути на «Сміття і люди. Зворотний бік споживання» Томаса Гілланда Еріксена. Сміття є невіддільною частиною нашої історії. І завжди нею була. Зі сміттям треба рахуватись, а принципи його продукування, збільшення та знищення потрібно вивчати, розуміти. Тільки так можна мінімізувати увесь згубний вплив споживацького суспільства. Наукова праця цього відомого вченого-антрополога змусить вас подивитися на проблему «людина-сміття» під абсолютно іншим кутом.

Джонсон, Б. Дім – нуль відходів : гід до щасливого життя в сучасному світі без зайвих витрат і сміття / Беа Джонсон ; пер. з англ. Т. Євлоєвої. – Київ : Рідна мова, 2018. – 303 с.

Чи чули ви про концепцію «zero waste» (нуль відходів)? А хотіли б спробувати краще зрозуміти цю філософію чи, можливо, використати її елементи у власному житті? Тоді книжка «Дім – нуль відходів» французької екоативістки Беа Джонсон саме те, що вам потрібно. Своєрідний посібник для тих, хто хоче корисно та правильно скоротити кількість відходів та спростити власне життя.

Русо, А. Кипуча річка. Пригоди і відкриття в Амазонії / Андрес Русо ; [пер. з англ. Д. Щербини]. – Харків : Віват, 2018. – 128 с. : іл., портр.

Щоб пересвідчитися, що кипуча річка справді існує, Русо вирушає в глиб Амазонії. Побачене його приголомшує: у цій довгій широкій священній річці вода така гаряча, що тутешній люд запарює нею чай, а тварини, потрапивши туди, гинуть в одну мить. Як це можливо? Цікавість Русо обертається на одержимість. Розвідуючи її разом з місцевими жителями, зокрема і з шаманом, що став йому за навчителя, він опиняється перед труднощами, яких навіть уявити собі не міг. На заваді Русо стає колізія інтересів: і місцеві жителі, і нелегальні скотарі, і лісозаготівники, і нафтові компанії, і уряд – усі зацікавлені в цьому куточку, де тече справжній окріп. Як Андресові Русо доводиться чинити всупереч моральному обов’язку відкривача, щоб захистити святиню від хижацького користування, наруги, ба навіть від власних спокус, ви дізнаєтесь у книзі.

Колберт, Е. Шосте вимирання. Неприродна історія / Елізабет Колберт ; [пер. з англ. Володимира Плискіна]. – Київ : Наш формат, 2016. – 296 с. : фотоіл., портр.

У 2015 році за книгу «Шосте вимирання» Елізабет Колберт отримала Пулітцерівську премію. Робота американської журналістки входить у топ-10 найкращих книг 2010-го року за версією New York Times та очолила сотню кращих нон-фікшн книг усіх часів за версією The Guardian. «Шосте вимирання» – фіналіст The National Book Critics Circle Awards. Під час роботи над книгою авторка побувала майже на всіх континентах, відвідала наукові бази в тропіках Амазонії і на островах Великого Бар’єрного рифу, спілкувалася з сотнями людей. Колберт шукає відповідь на питання, що станеться, якщо темпи вимирання прискоряться. Ця книга – не наукова праця, а велетенська стаття для суспільно-природничого журналу зі світовим ім’ям, яку ми маємо можливість читати українською. Елізабет Колберт у своїй книзі майстерно і досвідчено  простими словами розповідає про складні речі, від котрих залежить майбутнє нашої планети. «Шосте вимирання» входить у «must read» – список книг від Барака Обами та Білла Ґейтса.

Кляйн, Н. Змінюється все : капіталізм проти клімату / Наомі Кляйн ; пер. з англ. Д. Кожедуба. – Київ : Наш Формат, 2016. – 474 с.

Книжка-розслідування Наомі Кляйн – вдалий приклад аналізу різноманітних чинників, які впливають на клімат. Авторка майстерно досліджує і викриває, як великий бізнес та капіталізм з його вільним ринком, шкодить природі та навколишньому середовищу. У книжці ви не знайдете сліпе, одностороннє таврування економічної системи,  в ній також присутні і способи розв’язання  кліматичних проблем. 

  • Корисно! Бути еко-дружнім просто: 25 мобільних додатків, які варто встановити  https://rubryka.com/article/25-eko-dodatkiv/
  • Не паніка, а здоровий глузд. Чому карантин – можливість навчитися жити екологічно. Коронавірус рятує нас від глобального потепління? Як пов’язані карантин і довкілля? https://www.the-village.com.ua/village/city/eco/295669-yak-koronavirus-vplivae-na-ekologiyu
  • Соціальний ролик про сортування сміття https://www.youtube.com/watch?v=91OM9aZLxyg
  • Ролик «Кожна краплина має значення» : проєкт Програми розвитку ООН «Кожна краплина має значення» спільно з проєктом «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» презентує 11-хв. відео, яке привертає увагу громадськості до необхідності дбайливого ставлення до водних ресурсів  https://www.youtube.com/watch?v=o1Wb2RqQNQc
  • Боротьба з пластиком : міфи та реальність / DW Ukrainian https://www.youtube.com/watch?v=vseW-IBUra0