Феномен Агатангела Кримського

Лекція історика й письменника Анатолія Горового, що відбулася 4 січня в прямому етері зі сторінки бібліотеки, присвячена особистості з непростою долею – ученому,  геніальному науковцю Агатангелу Кримському.

Агатангел Кримський – геній і феноменальна особистість, став жертвою сталінських репресій за свої дослідження історії української мови. Де його могила, досі невідомо.

За своє життя Агатангел Кримський здійснив фундаментальні дослідження із арабістики, іраністики, семітології, тюркології, а також славістики. Учений написав понад 1000 наукових праць із історії мов, літератури, мистецтва, релігії народів Близького та Середнього Сходу, а також Кавказу та Європи.

Під керівництвом Агатангела Кримського готувалися і видавалися словники та наукові збірки, які й досі є основою для роботи перекладачів.

Але генії, які не прославляють вождів, не потрібні тоталітарним режимам. Кримського не оминула доля багатьох талановитих учених та митців, яких сталінська тоталітарна машина винищувала за свободу мислення та неприйняття догм, які диктувала компартійна верхівка.

Лекцію можна прослухати, перейшовши  на You Tube канал бібліотеки.

Матеріали про життя, науковий і творчий доробок Агатангела Кримського дивіться у нашому електронному каталозі .