Анатолій Горовий відзначає свій ювілей

Анатолій Васильович Горовий — український історик, прозаїк і поет, художник, педагог. Народився 1 травня 1951 в селі Йосипівка на той час Узинського, а нині Білоцерківського району Київської області. Закінчив Городищенську середню школу № І ім. Т. Г. Шевченка, в 1969–1974 рр. навчався на історичному факультеті Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка, отримав диплом історика, викладача історії та суспільствознавства.

Працював вчителем у школах, профтехучилищах, вихователем, референтом з методичної роботи Всеросійського товариства «Знання», в міському клубі туристів — інструктором зі спелеотуризму.

В 1990-ті роки був одним із тих, хто започаткував Києво-Печерський гуманітарний колегіум, і став його першим ректором. Створив творче об’єднання «Отава» на початку XXI ст., працював старшим науковим співробітником Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

З 2019 року Анатолій Васильович працює у відділі бібліотечних комунікацій Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих м. Києва.
Він є автором двох прозових книг: «Доки шабля в руці» — химерна повість для дітей та дорослих, «Аліпій — перший руський іконописець» — повість про події XII ст. У 2009 р. вийшла збірка поезій «Там, за обрієм, коротка мить». У 2014 році вийшла друком книжка Анатолія Горового «Забутий митрополит Сильвестр Косов», в 2017 та 2019 рр. побачили світ збірки поезій «А воля – такий гіркий трунок» та «В розбрід через брід».

В 2008 році відбулися перші персональні виставки живописних робіт Анатолія Горового. Пише в стилі експресіонізму.

А. Горовий — один із творців принципів сучасної музейної педагогіки. Автор ідеї сприйняття молодим поколінням музейних парадигм через власні творчі зусилля.

У 2009 році за сценарієм А. Горового «Стріла заздрощів» був знятий експериментальний художньо-документальний фільм про лікаря-ченця Агапіта. В цьому фільмі А. Горовий зіграв головну роль.

Починаючи з 2009 року за сценарієм Анатолія Горового та режисера Богдана Браги на телеканалі «ГЛАС» вийшли документальні фільми:

«Агапіт. Стріла заздрощів – поєдинок»;
«Князь – інок. Микола Святоша»;
«Канівський хорал Любов Міненко»;
«Що може художник Валерій Франчук?»;
«Сергей Урусевский»;
«Художник і час. Іван-Валентин Задорожний»;
“Вартові міражів”.

Сьогодні Анатолій Васильович активно проводить просвітницьку роботу з питань літератури та мистецтва, організовує художні виставки. Записи мистецьких лекцій можна переглянути на каналі You Tube.

1 травня 2021 року Анатолій Васильович Горовий відзначає свій чудовий ювілей, активно працюючи над новими проєктами, творчими ідеями, над написанням нових картин, організацією мистецьких виставок та робить все можливе для примноження духовних надбань нашого народу і донесення їх до наших користувачів.

Колектив бібліотеки і багаточисельна аудиторія користувачів вітає Анатолія Васильовича з ювілеєм та бажає міцного здоров’я і невичерпного натхнення для реалізації усіх його творчих задумів та планів.