Онлайн-лекція “Андрій Антонюк, маляр полуденної України”

У понеділок відбулася онлайн-лекція, присвячена живопису Андрія Антонюка, надзвичайно талановитого українського художника з Миколаївської області. 

У віртуальній студії зустрілися лектор, мистецтвознавець Анатолій Горовий та модераторка Богдана Гайворонська.

Андрій Антонюк – той, кого ми нині називаємо дітьми війни. Він народився у 1941 році (за його власними словами, бо в документах вказано 1943 рік). Важке повоєнне дитинство не спричинило негатив у світогляді митця – його картини наповнені теплом та любов’ю до людей, рідних південних пейзажів, традицій українського села, які сьогодні відійшли в минуле. Картини Антонюка ніби написані світлом, вони яскраві, сяючі. Кожна з них – метафізична загадка, яку кожен глядач може трактувати по-своєму.

Хоча живопис Андрія Антонюка далекий від соцреалізму, сповнений народних символів і досить нонконформістський, художнику пощастило стати відомим в УРСР і брати активну участь у численних республіканських і всесоюзних виставках, що проводилися в 1967-1985 роках.

Андрій Антонюк – Народний художник України (2007), заслужений художник України (1989), лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (1994), Почесний громадянин м. Первомайська, член Національної спілки художників України (від 1970).

Переглядайте лекцію в записі, щоби побачити дивовижні картини маляра з південної України та дізнатися про його життєпис.