Багатогранність таланту Михайла Старицького

«Нехай Україна у щасті буя –
У тім нагорода і втіха моя».

Серед широкої плеяди славних імен України, безсумнівно, височить постать цього відомого письменника, поета, драматурга, організатора знаменитого театру корифеїв, перекладача, видавця і редактора. У всій історії України й цілого світу небагато імен із таким творчим діапазоном.

 

Поетична творчість М.Старицького була продовженням традицій Т.Шевченка. Своїми оригінальними поезіями він виступив проти застою в українській поезії першого пореформеного десятиліття.

Письменник плекав мрію про піднесення театрального життя в Україні. Він був переконаний, що сцена – це «могутній орудок до розвитку самопізнання народного». За творами М. Гоголя він написав літературні тексти до опер «Утоплена» і «Тарас Бульба» М. Лисенка. Остання стала шедевром українського оперного мистецтва XIX ст.реалізму. 

Життя М. Старицького обірвалося 27 квітня 1904 року. Він похований у Києві на Байковому кладовищі. Відомі твори Старицького: комедійна п’єса «За двома зайцями», соціально-психологічні драми «Не судилось», «У темряві», «Талан», драми «Ой, не ходи, Грицю, та й на вечорниці». 

Більше цікавої інформаціі можете здобути відвідавши Публічна бібліотека імені Лесі Українки, м. Київ, скориставшись електронним ресурсами бібліотеки, або замовивши безоплатну послугу ВНОК ПБ імені Лесі Українки.