Бергман. Мистецький діалог

Мистецький діалог з режисером Богданом Брагою та мистецтвознавцем, істориком Анатолієм Горовим відбувся 7 лютого. Темою обговорення були кінострічки шведського режисера Інгмана Бергмана «Осіння соната» та «Персона».

Основні теми творчості Інгмара Бергмана – криза традиційної сім’ї, криза особистості; пошуки справжніх відносин між людьми. Бергман за допомогою своїх акторів висловлює складні переживання екзистенційної зустрічі людини з правдою про світ всередині й навколо себе. Від маски можна позбутися. Нехай ціною втрати ілюзій, ціною брехні і зради, ціною страждань, своїх і чужих, – але все-таки вирватися з пастки, із цих невловимих пут, що сковують волю, що змушують людину день у день, до кінця життя грати одну й ту саму ненависну роль.

У промовах героїв фільму синонімом «Персони» є театральна маска. Трагедія сюжету ґрунтується на існуванні розриву між зовнішнім – маскою та внутрішнім світом. Бергман називав «Персону» одним із своїх найбільш вдалих фільмів, у яких йому вдалося досягти злиття сну з реальністю.

Шведський майстер розглядав теми, які ніколи не були легкими та розважальними, але завжди були і будуть складовими нашого життя: це стосунки між закоханими, сімейні зв’язки, самотність, психологічні напруження.

Відеозапис онлайн-лекції доступний на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Запрошуємо до перегляду!