Конференція “Бібліотека і книга в контексті часу”

18-19 травня 2021 року відбулася XІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Бібліотека і книга в контексті часу», ініційована Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого. Темою року було обрано «Бібліотеки України в контексті державної гуманітарної політики». Конференція проходила у форматі Zoom-конференції. Учасниками конференції були бібліотечні фахівці: директори та заступники бібліотек різного рівня та підпорядкування,  молоді бібліотекарі і вже досвідчені.

Програма заходу була насиченою, а виступи – цікавими та інформативними.

Наша бібліотека була однією з учасниць конференції. Молода фахівчиня, бібліотекарка І категорії відділу абонемента Анастасія Гончаренко виступила із презентацією «Публічні бібліотеки як інформаційні та соціокультурні центри громад».

У своєму виступі Анастасія зробила акценти на пріоритетних напрямках діяльності Бібліотеки – інформаційному та соціокультурному. Розповіла про створену зону Лобі, яка є відкритим інформаційним простором бібліотеки, де можна скористатися ксероксом, сканером та принтером в режимі самообслуговування, електронним каталогом – з можливістю отримання роздруківки списку видань, зоною Wi-Fi, бук-кросингом тощо. А QR-коди з посиланнями направлять на корисні ресурси бібліотеки: на сайт та електронний каталог, повнотекстові електронні бібліотеки, зокрема, цифрову бібліотеку «Київ».

Щодо соціокультурної діяльності, було наголошено на проєктах бібліотеки «Бібліотерапія – твоя книга щастя», «Бібліотека + театр», «Бібліотека – твоя медіа броня». А також розповіла про новий проєкт, який невдовзі стартує – «Видима бібліотека» – ініціативу керівництва Департаменту з питань виконання покарань щодо створення центру із соціальної реабілітації засуджених.

А. Гончаренко підсумувала, що ПБ ім. Лесі Українки є яскравим прикладом того, як сучасні публічні бібліотеки все більше трансформуються у надскладну інфраструктуру, де кожен елемент спрямований на залучення громадян у культуру та освіту.

Виступи колег з інших бібліотек України надихнули на нові ідеї. Будемо рухатись вперед!