Благодійна виставка

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями, що відзначається щорічно 3 грудня, це ще один привід задуматись, що може зробити суспільство для поліпшення їх життєвого рівня.

За радянських часів існування таких людей ігнорувалось та навіть заперечувалось, чого тільки варті повоєнні «зачистки» фронтовиків-інвалідів та сумнозвісний вислів «В СССР инвалидов нет!». Їх усіляко намагались сховати від решти соціуму, зокрема у спеціальних інтернатах, вже не кажучи про будівлі та інфраструктуру міст загалом, які не враховували потреби цієї категорії населення. Сьогодні ми маємо боротися з наслідками радянської ідеології, котра забороняла людям вільно жити, а їх світ переважно обмежувався стінами квартири, з якої фактично неможливо вийти.

Безліч соціальних експериментів показують вже сучасне ігнорування норм будівництва та недоліки міського простору. Пандуси, що схожі на американські гірки, відсутність спеціальних ліфтів, неробочі кнопки виклику персоналу, непристосованість громадського транспорту, незнання етики спілкування. І це лише капля в морі безлічі проблем, з якими доводиться мати справу людям з інвалідністю. Наявність відповідної інфраструктури має бути нормальним явищем, а не винятком, на який часто реагують, відверто дивуючись.

Наразі все частіше у медіа звучать тези про наслідки війни для населення та збільшення кількості осіб, які очевидно будуть відрізнятись. Особливо необхідно пояснити це дітям, які ненавмисне можуть нашкодити своєю надмірною цікавістю чи реакцією.

Ще одним фактором, який потрібно враховувати у повсякденному спілкуванні – це фрази, котрі ви використовуєте. Не варто говорити «страждаючий на дцп», «прикутий до візка/ліжка» і тому подібне. Люди живуть, а не страждають і ніхто нікого не приковував ні до чого. Ці порівняння викликають лише жаль, який їм не потрібен. Слова, які ми використовуємо, насправді мають велике значення. Важливо нарешті позбутись цього «ярлика» непридатності та наголошення на безпорадності.

До Міжнародного дня людей з особливими потребами відділ абонемента пропонує благодійну виставку «Книжки, що допомагають жити», яка діятиме з 1 по 15 грудня.