Будьмо! Творчий вечір гурту «Буття»

Київський гурт традиційної музики «Буття», створений у 2000 році на Покрову, 16 жовтня відзначив 21 річницю свого заснування. Святковий концерт відбувся в читальній залі бібліотеки.

Музики, учасники гурту – неймовірні Оксана Бут (спів, цимбали, бубон) – керівник гурту, Ірина Сосницька (спів, скрипка), Василь Лютий (спів, басоля, бандура). Також кілька музичних творів з гуртом виконав музикант Микола Матьора, зігравши на бубні та на порожніх скляних пляшках за допомогою ложок. Така нехитра, на перший погляд, техніка насправді вимагає наполегливих тренувань і музичного слуху.

Репертуар гурту «Буття» є унікальним: це автентичні фольклорні музичні твори з усієї України. Учасники гурту побували в багатьох фольклорних експедиціях, обстеживши понад 300 сіл і містечок. Також «Буття» грає твори з більш ранніх записів спеціалістів-фольклористів та родинних архівів. Основою репертуару є традиційні весільні награвання, супровід до танців, ліричні пісні, колядки й щедрівки з різних регіонів України. Метою гурту є дослідження та поширення традиційної сільської музичної культури.  Виконання гурту «Буття» передає оригінальне розмаїття та глибину звучання музики сільських ансамблів. Поєднання скрипки, цимбал, сопілки з автентичною манерою чоловічого і жіночого співу – все це складає творче обличчя колективу.

Отже, ноти із давніх видань та сучасних записів ожили перед відвідувачами у всьому багатстві музичної палітри. У перервах між співом та грою Оксана Бут розповідала про важливі події в житті колективу та досягнення за рік.

Добрий гумор, жвава дружня атмосфера та чарівна музика стали подарунком від «Буття» для слухачів. Захід модерував Дмитро Луняка.

Відеозапис прямого етеру з концерту доступний на фейсбук-сторінці бібліотеки.

Запрошуємо до перегляду!