“Будинок на Аптекарській”. Презентація Ольги Саліпи

Гуляючи вулицями сучасного міста, ми іноді думаємо: а як було тут раніше, сто чи більше років тому? Історична література дає нам знання. А художня ще й передає «картинку», дух часу, загублений у війнах, новобудовах і забутті.

Таким зразком можна назвати і роман «Будинок на Аптекарській» Ольги Саліпи. Письменниця презентувала його 2 жовтня у залі медіаресурсів.

Ольга Саліпа – письменниця з Хмельницького, у 2020 році здобула Гран-прі міжнародного конкурсу «Коронація слова» у номінації «Романи», отримала відзнаки конкурсів «Смолоскип» та «Гранослов». Авторка збірок поезій, романів «Оля», «Зламані речі», збірки оповідань «Теплі історії про справжнє».

За словами авторки, в основу роману лягли реальні історичні факти про родину Деревоєдів, що мешкали у Проскурові (сучасний Хмельницький) більше сотні років тому. Письменниця захопилася жіночими постатями цієї сім’ї. Одна сюжетна лінія роману – основна – відбувається з 1898 по 1921 рік, а друга – у 2018 році. Ольга Саліпа зазначила, що не варто сприймати роман «Будинок на Аптекарській» як документальний – реальні історії та легенди поєднуються з авторською вигадкою. Водночас письменниця консультувалася з краєзнавцями та істориками під час написання роману. Тому герої твору – це реальні постаті, які мешкали в Проскурові: Людвіг Деревоєд, його дружина Михайлина, донька Гелена, син Стефан. А ще сім’я Миколи Сікори, колишнього міського голови, інші відомі і шановані в тогочасному місті люди.

За визначенням самої авторки, «Будинок на Аптекарській» – це ретророман. Його цікаво читати ще й тому, що події розгортаються в центрі давнього Проскурова, на території біля річки, у міських купальнях. Серед локацій сюжетної лінії, де герої живуть у Хмельницькому 2018-го року — вулиця Кам’янецька, мікрорайон Гречани, центр міста з його кав’ярнями, парком тощо. Не випадково на форзаці розміщена карта Проскурова – кожен читач зможе чітко уявити топос подій і прогулятися «романними» місцями.

Ольга Саліпа трохи відкрила для слухачів таємниці творчого процесу, як, власне, цікавий і непростий шлях підготовки і видавництва самого роману. А ще поділилася планами на майбутнє: створити серію ретророманів про жінок із циклічним сюжетом. Бажаємо талановитій письменниці реалізувати цей задум!

Книга доступна на абонементі.

Запрошуємо до прочитання!

Задати питання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *