День архітектури України

1 липня 2022 року наша країна святкує День архітектури України. Свято відзначається на підтримку ініціативи архітекторів та містобудівників, їх творчих спілок, працівників проектних організацій і місцевих органів містобудування та архітектури. Це професійне свято встановлене згідно з Указом Президента № 456/95 «Про День архітектури України» від 17 червня 1995 року.

Архітектура України є однією з найбагатших скарбів світу. Вона є проявом вічної класики, краси та стриманості. Вона надихає сучасних архітекторів на нові шедеври і надає можливість майбутнім поколінням вивчати історію не лише нашої країни, а й усього світу, тому що багато відомих архітектурних пам’яток України були спроектовані іноземними майстрами.

Архітектура України багатолика, вона, як кажуть, «озвучена дзвонами». Найбільш знаковим для країни було храмове будівництво, яке сягає своїм корінням у часи літописів і Княжої Русі. У ті часи День архітектури, звичайно, не святкували, але українське зодчество мало своє оригінальне обличчя, яке відбивало багато воєн, духовне зростання і державні злети. Ці цінності досі оспівуються в свято архітекторів, оскільки побудовані сотні років тому будівлі стали втіленням всієї української архітектури.

Тільки за офіційними даними, в Україні налічується близько 14 тисяч пам’яток архітектури, 46 великих історичних культурних заповідників і більше 1000 об’єктів паркового мистецтва.

Під час повномасштабної війни росії проти України окупанти завдають шкоду не тільки життям людей, житловим будинкам та інфраструктурі міст, але і українському мистецтву.

Зараз нема можливості навіть приблизно порахувати, скільки пам’яток архітектури та культурних закладів втратила Україна за час війни. Міністерство культури створило сайт для фіксації культурних злочинів росії. Повідомити про пошкоджений пам’ятник чи культурну споруду можна на сторінці culturecrimes.mkip.gov.ua. І хоча пам’ятки архітектури залишаються під загрозою обстрілів, фахівці знайшли спосіб, як їх зберегти – в електронному вигляді, зафіксувавши точні розміри і зовнішній вигляд. У такому разі, навіть якщо ворожий вогонь пошкодить споруду, її можна буде відбудувати.

Інтернет-ресурси:

День архітектури України. Вікіпедія

Українська архітектура. Вікіпедія

11 неймовірних шедеврів архітектури України, які варто побачити

15 унікальних архітектурних пам’яток України, які ще можна врятувати

Енциклопедія Архітектури України

День архітектури України: 20 знакових споруд країни

День архітектури. 10 будівель, які зачаровують

Архітектурні пам’ятки України(замки та фортеці)

Презентація “Архітектура України”

Презентація на тему «Архітектура України ХХ ст»

Презентація “Архітектура 19 ст. в Україні”

Презентація на тему: Архітектурні пам’ятки України

Топ-10 найкращих архітекторів

Втрати історичної та культурної спадщини України під час війни

Архітектори України об’єдналися для відбудови українських міст. Долучайтеся!

Архітектори України

Видатні Українські архітектори

Найкраща українська архітектура 2018–2021 років. Список і фото;

Які архітектори потрібні Україні? Альтернатива ХША

“Архітектура України. Бачення 2022 року: архітектурні конкурси”

Корисна література про архітектуру України у фонді ПБ імені Лесі Українки