День “Постав дурне запитання”

День «Постав дурне запитання» проводиться 28 вересня. Ці вересневі заходи у третій декаді місяця мають традиційний щорічний характер. Не те щоб ми підтримували дурні запитання, скоріше навпаки. Бо визначальний вплив питання на характер відповіді відомо з давніх пір: «Постав дурне питання, і ти отримаєш дурну відповідь».

Під час одного зі своїх походів Олександр Македонський взяв у полон десять індійських філософів. Вони були відомі своїм умінням дотепно і лаконічно відповідати на поставлені питання. Олександр вирішив випробувати бранців, задавши їм важкі питання. П’ятого за рахунком він запитав: «Що раніше – ніч чи день?». Філософ відповів: «День раніше принаймні на день», – але побачивши, що Олександр не дуже задоволений такою відповіддю, додав, що не слід дивуватися тому, що мудровані питання мають настільки ж мудровані відповіді.

«Уміння ставити розумні питання, – говорив німецький філософ І. Кант, – є дуже важливою і необхідною ознакою розуму та проникливості. Якщо питання саме по собі є безглуздим і вимагає даремних відповідей, то, крім сорому для запитувача, він має іноді той недолік, що спонукає необережного слухача до безглуздих відповідей і створює смішне видовище: один (за висловом древніх) козла доїть, а інший тримає під ним решето». При постановці питань корисно дотримуватися таких правил:

  • 1. Питання необхідно ставити коректно. Вони повинні бути правильно сформульовані за змістом і формою. Провокаційні і невизначені питання припустимі тільки у виняткових випадках.
  • 2. Питання треба формулювати коротко і ясно. Довгі, заплутані питання ускладнюють розуміння і відповідь на них. Питання має бути по можливості простим. Якщо воно складне, його краще розбити на кілька простих.
  • 3. Корисно уникати риторичних питань. Останні є судженнями, оскільки в них міститься твердження чи заперечення; звичайні ж питання судженнями не є.
  • 4. Із запитання повинні бути зрозумілі час, місце і той контекст, який необхідно враховувати при відповіді.
  • 5. У питанні не слід вживати багатозначні слова.
  • 6. При необхідності конкретизації відповіді в питанні можна ввести коротку передмову.
  • 7. Формулювання питання і його сенс повинні, як правило, враховувати особистий досвід опитуваних у тій галузі, до якої торкається питання.

Навчайтесь із допомогою Публічної бібліотеки імені Лесі Українки міста Києва та її електронних ресурсів http://ecatalog.kiev.ua/F?RN=195777663, а книги з доставкою на робоче місце можна отримати, ознайомившись із безкоштовною послугою ВНОК ПБ імені Лесі Українки. Менше дурних запитань – більше часу для задоволення від життя! Перевірено бібліотекарями.