День українського кіно

Традиційно другої суботи вересня в нашій країні відзначають День українського кіно. Це свято започатковано відповідно до Указу Президента України від 12 січня 1996 року № 52/96 «Про День українського кіно».

Український кінематограф бере початок ще з кінця ХІХ століття, коли в 1893 році механік Одеського університету Йосип Тимченко на три місяці раніше за Едісона й більше ніж за рік раніше братів Люм’єрів сконструював кінознімальний та кінопроєкційний апарати. Кілька років по тому, в Харкові Альфред Федецький зняв кілька короткометражних картин і 2 грудня 1896 у приміщенні Харківського оперного театру (тепер обласна філармонія) провів перший в Україні публічний кіносеанс.

Наша держава знана у світі потужною школою поетичного кіно, всесвітньовідомими іменами Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Юрія Ільєнка та багатьма іншими талановитими майстрами. Ми горді з того, що нині українське кіно вийшло на новий рівень. Адже після десятиліття хронічного недофінансування та практично ігнорування, сьогодні українське кіно зазнає відродження. За останні роки знято низку картин, які зайняли призові місця на міжнародних кінофестивалях, в яких домінує національна ідея. Вони сповнені роздумів над долею України, героїчною і трагічною її історією та сьогоденням, втілюють яскравий український національний характер, відіграють важливу роль у вихованні підростаючого покоління.

За роки незалежності України наше кіно пройшло чимало випробувань і в останнє десятиліття впевнено заявляє про себе на світовому кіноринку. Варто згадати хоча б фільми Сергія Лозниці, Мирослава Слабошпицького, Марини Вроди, Олеся Саніна, Михайла Іллєнка, Ахтема Сеітаблаєва. Сьогодні з’явилось багато цікавих фільмів, які варті уваги найвимогливішого глядача.

У 2021 році День українського кіно припадає на 11 вересня.

Вітаємо кінематографістів та поціновувачів кіно!

Інтернет-ресурси: