День вишиванки

Щороку в третій четвер травня Україна відзначає унікальне національне свято – День вишиванки. Це свято самобутнє і не прив’язане до жодного державного чи релігійного. Втім, мільйони українців саме цього дня дістають із шафи національне вбрання – вишиванку, і йдуть у ній на роботу, в університет чи до школи.

Всесвітній день вишиванки – молоде свято. Відзначати його почали лише в 2006 році, але за цей час воно стало дуже популярним, до того ж не тільки у нас в Україні, а й за кордоном.

Ідею провести свято у 2006 році запропонувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. За її словами, сталося це випадково: «На перерві в університеті я зустріла свого друга Ігора, який прийшов у вишиванці на пару, і я робила це час від часу, і мої друзі робили, але ми разом ніколи не збиралися. І я запропонувала нам одночасно одягнутися у вишиванки і запросити наших найближчих друзів.»

Так з’явився Всесвітній день вишиванки. Спочатку в цей день вишиванки носили всього кілька десятків студентів і викладачів, але через деякий час свято стало всеукраїнським, а потім і всесвітнім.

Українська вишиванка – не просто святковий одяг. Споконвіку сорочка вишита дружиною або мамою вважалася потужним оберегом від нещасть: кожен стібок зберігав у собі любов і тепло душі.   Вважається, що у вишитій сорочці має значення абсолютно все – тканина, нитки та їх колір. Для української вишивки характерно часте використання орнаментів, які символізують Сонце і Воду – дві основні стихії, які створили і підтримують життя на Землі. Тому їх сприймають як батьківську і материнську енергії – сонячну і водну. У кожному регіоні України є свої традиції вишивання і символізм орнаментів, але незмінно лише одне – це частина генетичного коду українця.

Вишиванка – це споконвічна броня та духовний оберіг. Багато синів та дочок України були вимушені змінити свої вишиванки на однострій Збройних сил, адже сьогодні триває боротьба проти тих, хто хоче знищити все українське. Вдягаючи свої  вишиванки у цей день, згадаймо тих, завдяки кому українська культура, українська мова та Україна існує. Слава Україні!

Інтернет-ресурси: