18 травня – Всесвітній день вишиванки

У культурі будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка – яскравий приклад і підтвердження цього. Для українців це не просто одяг, а символ, який несе в собі духовне багатство, мудрість і традиційний зв’язок поколінь. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі, символізує родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї.

Тож не дивно, що існує свято, присвячене їй.

3 Щороку у третій четвер травня відзначається Всесвітній день вишиванки. Це свято зародилось у 2006 р. як студентський флешмоб у Чернівецькому національному університеті. Ідею акції день вишиванки пропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка її друга Ігоря Житарюка, яку він регулярно надягав на пари, як і багато інших студентів. Того року у вишиванки вдяглися кілька студентів та викладачів.

З кожним роком кількість учасників акції більшала в рази. З 2014 р. свято набуло всесвітнього масштабу, у ньому почала брати участь українська діаспора США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії, Румунії, і навіть в Росії, попри анексію Криму та розв’язану Кремлем агресію на Донбасі, а також прихильники України. Наразі до Дня вишиванки щороку долучається понад 60-ти країн.

Метою Дня вишиванки є популяризація вишитого етнічного одягу та вшанування українських традицій. Цього дня прийнято вдягати національне вбрання, куди б не довелося йти: на роботу, на зустріч із друзями, загалом куди завгодно.

Вишиванка сприяє єдності та культурному відродженню всього багатонаціонального українського народу.

Пропонуємо вам ознайомитись з бібліографічним списком, підготовленим до Всесвітнього дня вишиванки,  в якому ви знайдете літературу про історію виникнення вишиванки, дослідження, значення символів в українській вишиванці, різноманітні техніки шиття, альбоми зі зразками вишивок різних регіонів, а також про те як своїми руками створити справжній вишитий оберіг.

Додаткову літературу ви можете знайти у нашому електронному каталозі та замовити у Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки або бібліотеках міста Києва.