До Лесиних джерел

На запрошення міського голови міста Новоград-Волинського директор бібліотеки взяла участь у Міжнародному святі літератури і мистецтв «Лесині джерела». У 2021 році свято відбувається вже в 34-й раз та приурочене до 150-річчя Лесі Українки.

23-25 липня до Новограда-Волинського прибули іноземні делегації з Грузії та Німеччини, делегації з українських міст-побратимів, народний депутат України Дмитро Костюк, політики Володимир Литвин та Олег Ляшко, керівництво області, міські голови попередніх скликань, науковці, лесезнавці та багато інших гостей.

23 липня в Літературно-меморіальному музеї Лесі Українки за участю науковців-краєзнавців було презентовано 14-томне академічне видання творів Лесі Українки, відкрито пам’ятний знак «Літературно-мистецька книга родини Косачів», який встановлено на території ЗОШ №3. Надвечір відбувся показ вистави Дніпровського академічно-драматичного театру ім. Лесі Українки «Цілую. Леся», яку було представлено в міському Палаці культури ім. Лесі Українки.

24 липня відбулася святкова хода учасників і гостей свята від Літературно-меморіального музею Лесі Українки (будиночка, де народилася світоч української літератури) до площі Лесі Українки. На площі, названій на честь видатної землячки, присутні поклали квіти до підніжжя пам’ятника Лесі Українці та вклонилися землі, що подарувала світові геніальну поетесу. Перед присутніми виступили учасники Академічної хорової капели «Орея» (м. Житомир), Школи сучасного балету «АВАНТЕ» (м. Житомир) та Житомирського академічного музично-драматичниого театру ім. Івана Кочерги. Міський голова Микола Боровець урочисто вручив місцевим мешканцям відзнаки міста «Орден «Звягель» та звання «Почесний громадянин міста Новограда-Волинського».

Також у межах програми фестивалю директор біблоітеки відвідала Краєзнавчий музей м. Новоград-Волинського та Музей родини Косачів, де відбулася презентація нових видань, присвячених життю і творчості Лесі Українки.

Бібліотека щиро дякує організаторам та учасникам фестивалю «Лесині джерела» за чудову організацію, гостинність і неймовірну атмосферу, яка панувала на святі.