Дорога завдовжки в любов

Часова дистанція помітно відділяє естетичні ідеали сучасної творчої молоді від ідеалів тих-таки шістдесятників. Але є поети, які зуміли розірвати цей часовий бар’єр, вийти за його межі, залишаючись актуальними і цікавими протягом багатьох десятиліть. Це можна сказати і про Анатолія Кичинського. Його творчий вечір «Дорога завдовжки в любов» відбувся 19 жовтня в читальній залі бібліотеки.

Анатолій Кичинський – український поет і художник, лауреат Шевченківської премії (2006) за книги поезій «Пролітаючи над листопадом» і «Танець вогню». Проживає в Херсоні. У його доробку близько двох десятків поетичних книг, виданих в Україні (Київ, Сімферополь, Херсон), де широко представлені інтимна та пейзажна лірика, художньо осмислюється місце людини у часі й просторі, окреслені духовні цінності життя. Пан Анатолій натхненно працює і як перекладач, наближаючи до українського читача здобутки світового письменства. Йому належать переклади грузинських, угорських, єврейських, білоруських та російських авторів. Зокрема, української версії писаної латиною знаменитої поеми епохи Відродження «Пісня про зубра» білоруса М. Гусовського.

Послухати вірші майстра прийшло багато творчих студентів, що свідчить про відсутність штучних стін поміж молодшим і старшим поколіннями поетів. Анатолій Кичинський спокійно та виважено читав свої тексти, переважно зі збірки «Сотворіння цвіту». До кожного вірша поет оповідав якусь цікаву біографічну історію, розкриваючи перед слухачами контекст твору, змушуючи їх сміятись, переживати і думати.

Окрім поезій, пан Анатолій показав на проекторі свої картини, оскільки він є також професійним художником. Лунали й пісні на слова Анатолія Кичинського. Вірші «На відстані сльози», «Пливе над світом біла наша хата», «Підковане щастя», «Сама здогадайся», «Золота моя жінко…», «Накинь на плечі плащ», «Свічка» та інші покладені на музику такими відомими українськими композиторами, як П. Дворський (Київ), О. Грицишин (Кривий Ріг), Ю. Поліщук (Рівне), А. Шейченко (Херсон), М. Бурмака (Київ).

Із зали активно ставили питання, аплодували. Поетична розмова про дорогу завдовжки в любов вийшла неймовірно щирою – бо Анатолій Кичинський зумів об’єднати всіх присутніх єдиною хвилею поетичного почуття. А інтерес молоді до творчості пана Анатолія тільки засвідчує популярність та актуальність його поетичних творів.

Відеозапис прямого етеру доступний на фейсбук-сторінці бібліотеки.
Запрошуємо до перегляду!