Екскурсія до Бабиного Яру

День пам’яті жертв Бабиного Яру цього року в Україні вшановуватиметься особливо масштабно — 80 років тому в урочищі Бабин Яр гітлерівські загарбники почали масово розстрілювати населення Києва. Ця сумна дата в історії Другої світової війни є символом нацистської політики знищення людей в Україні. Першими жертвами стали люди єврейської національності, діти, мешканці циганських таборів, пацієнти лікарні ім. Павлова, в’язні Сирецького табору. За час окупації майже 100 тисяч осіб навічно залишилося лежати в Бабиному Яру.

21 вересня  2021 року місце загальної скорботи українського народу відвідали студенти першого курсу юридичного факультету Київського професійнопедагогічного коледжу ім. А. Макаренка. Екскурсію організовано за сприяння завідувачки відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Публічної бібліотеки імені Лесі Українки Надії Грищенко та члена Ліги екскурсоводів м. Києва Людмили Шевченко.

При вході меморіальний комплекс зустрічає відвідувачів холодом гранітних плит…

За екскурсоводом нерішучими кроками ступають учорашні школярі, щоб дослухатися до сторінок історії. Ось і перший знак, що потребує особливої уваги – пам’ятник ляльці. Це сльози батьків, це одвічна туга матерів за розстріляними дітьми.

Розповідь екскурсовода про тих, хто опинився у вирі звірячих убивств, доповнена не тільки цифрами, а й кольоровими фото з місць розстрілів.

По шляху слідування чітко окреслюється видовжений темний предмет.  Підійшовши ближче, екскурсанти дізналися й про те, що ця кибитка – меморіал п’ятьом розстріляним таборам ромів.

По дорозі мимоволі зупинялися й біля символічних об’єктів, які нагадують  про масові розстріли людей у Бабиному Яру.

Група слідує за проникливим голосом оповідача ще до одного важливого місця в Бабиному Яру — «Кришталевої стіни плачу».

Сталеві колони, зрешечені кулями, дивляться далеко в небо… Відгомін тих страшних подій, як набат, звучить у наших серцях. Цей меморіальний комплекс — пожиттєва молитва всіх живих за безвинно загублені душі наших співвітчизників.

Екскурсія відбулася у переддень важливої події.

6 жовтня 2021 року відбудеться офіційна церемонія пам’яті жертв Бабиного Яру за участю президента України Володимира Зеленського та президентів Німеччини, Ізраїлю та Албанії.

Час не зітре з пам’яті народу трагічні сторінки історії Бабиного Яру, допоки  ми пам’ятатимемо про це.

Цей захід відбувся після перерви, викликаної карантинними обмеженнями.

Сподіваємося, що він стане початком відродження систематичного проведення подальших зустрічей.

Задати питання

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *