Гадяцька угода: причини краху

На козацькій раді поблизу міста Гадяч 16 вересня 1658 року було укладено угоду про повернення козацького гетьманату до складу Речі Посполитої. Відповідно до цієї угоди, мало постати Велике князівство Руське, яке поруч із Польським королівством і Великим князівством Литовським ставало би третім суб’єктом Речі Посполитої.

Про те, що спонукало гетьмана й козацтво до такого рішення і чому цей проект закінчився невдало розповідав історик, поет Анатолій Горовий 9 січня у прямому етері.

Гадяцький договір, укладений між Річчю Посполитою, яку репрезентував король Ян Казимир, і Військом Запорізьким, котре представляв гетьман Іван Виговський, окреслював козацьку територію – Київське, Брацлавське й Чернігівське воєводства.

Проте значною проблемою в реалізації Гадяцького договору стало його редагування польською стороною. Найбільшим ударом було помітне скорочення козацького реєстрового війська з 60 до 30 тисяч. Тому коли королівський посланець Криштоф Перетяткович привіз Виговському відредагований і ратифікований сеймом Речі Посполитої Гадяцький договір, гетьман сказав йому: «…ти зі смертю приїхав і смерть мені привіз!» У цих словах не було перебільшення.

Більше про Гадяцький договір дивіться у відеозаписі етеру.

Фото для новини використано з Інтернету.