Мистецька лекція “Історія й наша свідомість”

Історія – це об’єднуючий фактор для консолідації української нації. І вкотре нам слід задуматися над перешкодами, які заважають рухатися вперед, гальмують державотворення. Головними складовими державотворення є стабільність в усіх сферах життя, єдність помислів в усвідомленні спільної мети, громадянське порозуміння. А саме цього, як показує практика, нам бракує. Одним із головних чинників будь-якої держави виступає спільне бачення історичного минулого нації її членами. Історія повинна бути спільною для всіх, незалежно від того, хто і як до неї ставиться.

За оцінками істориків, Голодомор не тільки вбив близько 4 млн українців, але й змінив нашу ідентичність: страх перед майбутнім, страх голоду, репресій, страх говорити, страх участі в політичних процесах, страх у прийнятті стратегічних рішень.

15 листопада у прямому етері письменник Анатолій Горовий поділився з глядачами міркуваннями й спостереженням за тим, як історія формує нашу свідомість. Чи витворилася українська свідомість, які її складові, де знаходиться її серцевина?

Ми не претендуємо на універсальність відповіді, а лише прагнемо висвітлити цю тему з погляду історії, літератури, мистецтва. Лектор розповів про схильність до ідеалізації минулого, про міфи, які постали на основі історичних даних. Часто-густо ми наділяємо історичних постатей легендарними рисами: козак Мамай, отаман Іван Сірко, княгиня Ольга, Богдан Хмельницький.

Анатолій Горовий чітко наголосив, що сила українців лише в єдності. Свої аргументи він підтвердив влучним прислів’ям: «Де два козаки, там три гетьмани».

А Ви погоджуєтеся з цим твердженням? Діліться думками в коментарях під відео.