Л. Каденюк: “Полетів би у космос знову”

До Міжнародного дня польоту людини в космос

День космонавтики – свято, присвячене першому польотові людини в космос. 7 квітня 2011 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, згідно з якою 12 квітня стало Міжнародним днем польоту людини в космос. 12 квiтня 1961 року під керівництвом Сергія Павловича Корольова відбувся перший в iсторiї політ людини в космос. Корабель Юрiя Гагарiна зробив один виток навколо планети й успiшно повернувся на Землю.

Перший космонавт незалежної України ‒ Леонід Костянтинович Каденюк. Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області.

1967 року після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ).

Протягом 1977-1979 років Каденюк після курсу підготовки став кваліфікованим космонавтом-випробувачем. Він освоїв низку космічних кораблів, зокрема /Буран/ і «Союз-ТМ», а також американський «Шатл».

Леонід Каденюк опанував понад 50 типів і модифікацій літальних апаратів, здебільшого винищувачів. У межах підготовки до космічної місії спеціалізувався на здійсненні експериментів на борту космічних апаратів з таких наук, як геологія, астрономія, біологія, медицина.

Підготовка до польоту в космос у Леоніда Костянтиновича розпочалася ще за часів Радянського Союзу, проте здійснити свою мрію вдалося лише за Незалежності України. У 1995 році Каденюк увійшов у групу космонавтів Національного космічного агентства України. Відтоді розпочалася інтенсивна підготовка до польоту.

Леонід Каденюк пройшов підготовку в NASA як спеціаліст з корисного навантаження. Його дублером став Ярослав Пустовий.

19 листопада 1997 року Леонід Каденюк та члени екіпажу (чотири громадянина США й один японець) здійснили політ у космос на транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії STS-87.

Невдовзі після космічного польоту Леонід Каденюк отримав звання генерал-майора, а 3 грудня 1999 року президентським Указом він був удостоєний звання Героя України, ставши четвертим кавалером ордена «Золота Зірка» (після Олександра Галуненка, Луки Сушка та Івана Герасимова). Протягом 2002-2006 років Леонід Каденюк був народним депутатом Верховної Ради України IV скликання (від «Народної партії»). Після 2006-го працював у Комісії з питань космічної діяльності та був радником голови Кабміну з питань авіації та космонавтики. Написав п’ять наукових праць.

Пропонуємо добірку літератури про космос.

Фріт, А.100 фактів про Космос / Алекс Фріт, Еліс Джеймс, Джером Мартін ; іл. Федеріко Маріані, Шо Нільсена ; пер. з англ. Ольги Любарської. – Київ : Книголав, 2018. – 128 c.
«100 фактів про космос» – це наукове дослідження й дотепна пригода. Авторів книжки «100 фактів про космос» можна сміливо називати популяризаторами науки, адже після її прочитання жодна дитина більше не повірить тому, що «Сонечко лягає спати», а зірки можуть падати з неба. Весела, дотепна та дуже змістовна – ця книжка подає відомості про історію вивчення космосу, розташування у Всесвіті Землі, утворення Сонячної системи, дослідження планет роботами тощо. Оперуючи цифрами, використовуючи зрозумілі приклади, «100 фактів про космос» пояснює, що таке гравітація, розповідає про злиття галактик, магнітні бурі та інші явища. Книжка містить цікавинки, про які не дізнаєшся навіть у школі. Скільки сміття на Місяці залишила команда «Аполона-11» після висадки на нього? З чого розпочати колонізацію Марса? Скільки жінок і чоловіків брали участь в польотах за межі Землі? Що робили в космосі плодові мушки й тихоходи? «100 фактів про космос» дивуватимуть як юних читачів, так і їхніх батьків. Книжку рекомендовано для дітей молодшого та середнього шкільного віку.

Астрономія і космос : ілюстрована енциклопедія школяра / [текст Я. О. Батій]. – [Харків] : Ранок : [Веста], [2011]. – 112 с. : іл.
Енциклопедія розповідає про зародження Всесвіту, про чудеса, які оточують Землю у величезних просторах Космосу, про вражаючі досягнення астрономії найновішого часу.
Читач дізнається про дивовижні галактики, про зірки та планети, про комети й астероїди, космічне випромінювання та чорні діри й іще про багато інших цікавих речей. А наочно уявити собі все це допоможуть понад 300 яскравих малюнків, схем і фотографій, серед яких особливий інтерес становлять знімки із супутників і міжпланетних космічних апаратів.
Книга розрахована на широке коло читачів. Вона стане джерелом додаткових знань при вивченні шкільних курсів фізики й астрономії.

Відкритий космос : велика ілюстрована енциклопедія / [текст О. Г. Стадника]. – [Харків] : Ранок : [Веста], [2010]. – 240 с. : іл.
Багато тисячоліть тому, за часів, коли людина тільки починала усвідомлювати себе людиною, одного разу поглянувши на нічний небосхил, вона раптом зрозуміла, що ця сяюча безодня, сповнена світил, приховує в собі тисячі таємниць — утому числі й найголовнішу: з чого почався наш світ, «звідки все пішло». Відтоді тисячі допитливих учених намагалися розгадати загадки Всесвіту, розуму та походження життя.
А нещодавно вчені дійшли дивовижного висновку— виявляється, попри всю величезну кількість астрономічних відкриттів, які здійснено лише за останні півстоліття, ми й досі не знаємо, з чого складається більша частина нашого Всесвіту, що таке «темна матерія» й «темна енергія», якою є справжня природа «чорних дірок» І що таке насправді «кротові нори» — дивні космічні об’єкти, котрі теоретики вважають своєрідною «машиною часу». І, певна річ, постійним завданням астрономії, починаючи з середини 20 століття, залишається пошук органічного життя у Всесвіті та позаземних цивілізацій — наших братів по розуму. Ось чому астрономія залишається єдиною з наук про природу, де на дослідників усе ще чекають несподівані відкриття та неймовірні звершення.

Каденюк, Л. К. Місія – Космос / Леонід Каденюк. – Київ : ПУЛЬСАРИ, 2009. – 327 с. : іл., портр.
Ця книга — емоційно насичена розповідь першого космонавта нашої держави, Героя України, народного депутата Верховної Ради України IV скликання, генерал-майора авіації, льотчика-випробувача 1-го класу, кандидата технічних наук Леоніда Каденюка про його політ у космос 1997 року в складі екіпажу космічного корабля “Колумбія”. Видання містить надзвичайно цікаві описи етапів польоту, портрети його учасників і роздуми автора про Всесвіт, місце в ньому нашої Землі та відповідальність людини за її майбутнє.

Український космос : космічна енциклопедія / упоряд. В. Чередниченко [та ін.]. – [Київ] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2009]. – 45 с. : іл.
Упродовж тисячоліть астрономи вивчали безмежні простори Всесвіту, спостерігаючи за небом із Землі. Небачених успіхів астрономія досягла завдяки космонавтиці. Це грецьке слово означає «космічні польоти» (у багатьох країнах вживають термін «астронавтика» — зоряні польоти). Космонавтика вбирає в себе найпередовіші винаходи людства і сама прискорює розвиток науки і техніки. Серед прославлених творців ракетно-космічної техніки було і є багато українських фахівців. На жаль, останнім часом усі здобутки радянської космонавтики Росія з якогось дива приписує виключно собі, забуваючи, що радянські космічні успіхи великою мірою були й українськими. Прочитавши цю книжку, ти дізнаєшся про вагомий внесок українців в освоєння Космосу. Серед головних і генеральних конструкторів було майже 20 українців. Завдяки нашим космічним геніям — Ю. Кондратюку, С. Корольову, В. Глушку, М. Янгелю, В. Челомею, Г. Лозино-Лозинському та іншим ми маємо всі підстави пишатися українськими космічними досягненнями — колишніми і сьогоднішніми.

Железняк, Г. В.  Космонавтика. Відкриття Всесвіту / Г. В. Железняк ; пер. з рос. Н. О. Матюх. – Харків : Фактор : Pelican, 2013.

Книга «Космонавтика Відкриття всесвіту» розповість читачам про перший політ людини в космос, запуск першого супутника, дослідження Марса і Місяця. а також інші важливі досягнення світової космонавтики. У книзі зібрано безліч цікавих фактів про телескопи та космічні об’єкти. Видання містить відомості про штучні супутники, ракети, космічні кораблі, телескопи і космічні об’єкти, висвітлює проблеми, пов’язані з здійсненням міжпланетних польотів. Читач дізнається про минуле та сьогодення космонавтики, про її перспективи, і про те, як людина постійно пізнає навколишній світ.

Більше інформації за темою можете знайти в електронному каталозі бібліотеки.