“Хочу бути Людиною”: Любомир Гузар

«Тоталітарні системи і всі люди, які впродовж віків
 були і є отруєні чадом їхніх ідеологій, думають,
що світ можна змінити, усуваючи всіх інакомислячих.
Насправді ж, світ можна змінити, коли ми
шануватимемо гідність кожної без винятку людини,
коли кожну особу трактуватимемо як рівну собі,
 як Божий твір, обдарований тими самими
Божими благодатями»
Патріарх Любомир (Гузар)

Коротка біографічна довідка:

Любомир (світське ім’я – Гузар, Любомир [Ярославович]; 26.02.1933, м. Львів, тепер Україна – 31.05.2017, с. Княжичі Броварського району Київської області, Україна; похований у м. Києві) – релігійний і громадський діяч, філософ, богослов, предстоятель Української греко-католицької церкви (2001-2011рр). Доктор богослов’я (з 1972р.), Верховний архієпископ Львівський, кардинал (з 2001р.), Верховний архієпископ Києво-Галицький (з 2005р.), архієпископ-емерит (з 2011р.)

Любомиром Гузаром захоплюються тисячі, його поважають за мудрість і простоту, за повчання праведного життя і за розуміння недосконалості світу. 26 лютого йому виповнилось би 90 років.

Патріарх УГКЦ Любомир Гузар був чи не єдиною постаттю в Україні, що стала визнаним авторитетом для християн різних конфесій, євреїв та мусульман і людей, що не зараховують себе до жодної релігії. Секрет його практикуючої єдності простий – не роз’єднувати. Відтак, патріарху вдалося витворити довкола себе певну нову атмосферу людяності, через яку промовляв Бог.

15-річний Любомир Гузар із сім’єю у м.Зальцбург (Австрія), 1948 рік.

Любомир  Гузар  народився 26 лютого 1933р. у м. Львові у родині Ростислави (до заміжжя  Демчук) та Ярослава Гузарів. Батьки – представники світської інтелігенції, але обидві сімейні лінії (і материнська, й батьківська) були пов’язані зі священством. Діти – старша Марта (нар. 1935р.) і Любомир отримали сімейне релігійне виховання. Народжений у Львові часів міжвоєнної Польщі, виріс, вчився та працював у США, потім в  Італії, багато подорожував із місіями, а після здобуття незалежності України Любомир Гузар разом зі спільнотою свого монастиря повернувся на Батьківщину. Він справді довгий час був поза Україною, але він ніколи не був поза українським народом.

26 січня 2001 року Синод єпископів УГКЦ обрав Любомира Гузара своїм архієпископом.

Незабаром папа Іван-Павло II призначив його одним з кардиналів Католицької церкви. А вже влітку 2001 року папа Римський єдиний раз за часи незалежності відвідав Україну.

Вже на посаді керівника УГКЦ Любомир Гузар нарешті отримав громадянство України.

Одним з головних завдань Любомира Гузара на чолі церкви було її відродження та поширення на східні терени України. Саме за його керівництва сталася знакова подія для греко-католиків – церква формально перестала бути галицькою чи західноукраїнською, а отримала визнання як загальноукраїнська і одна з найвпливовіших у державі.

У 2005 році Любомир Гузар офіційно переїхав до Києва та доклав усіх зусиль, аби новий Патріарший собор Української Греко-Католицької Церкви  таки був побудований у столиці на лівому березі Дніпра майже напроти Києво-Печерської лаври.

Після смерті папи Івана-Павла II у 2005 році Любомира Гузара розглядали як одного з претендентів на папський престол.

Офіційним керівником УГКЦ Любомир Гузар пробув десять років, але через поважний вік та стан здоров’я у 2011 році він добровільно передав владу молодому наступнику.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Любомир Гузар, в центрі на задньому плані, з сім’єю у Детройті (США), 1964 р. Фото з сімейного архіву Любомира Гузара

Сам Любомир Гузар у розмовах із журналістами визнавав, що може вільно спілкуватися п’ятьма мовами: українською, англійською, німецькою, італійською та польською.

Насправді мов він знав набагато більше, проте волів говорити про це скромно: «також володію іншими іноземними, класичними та літургійними мовами».

Був  одним з перших моральних провідників Євромайдану. Нагороджений орденами: «За заслуги» ІІІ ступеня (2001р.), Ярослава Мудрого V (2003р.), ІV (2006р.) і ІІІ (2008р.) ступенів (останній – за визначний особистий внесок у духовне відродження українського народу).

Став першим лауреатом Міжнародної премії ім. І. Франка (2016р.) в номінації «за визначний особистісний внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук», зокрема за монографію «Андрей Шептицький, Митрополит Галицький (1901-1944 рр.) провісник екуменізму».

15 лютого 2018 р. в серії «Видатні особистості України» НБУ випустив пам’ятну монету «Патріарх Любомир Гузар».

26 травня 2018 р. у с. Княжичі предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук відкрив меморіальну дошку на честь світлої пам’яті Блаженнішого Любомира на будинку, де він мешкав останні роки життя.

Почесний громадянин м. Тернополя та Львова. У листопаді 2019 р. в м. Києві перейменовано проспект на честь Любомира Гузара. Усім своїм життям він демонстрував, що найбільша сила полягає не у фізичній зброї, грошах, посадах, а у духовних якостях, бо вони є трансцендентальні і проникають у все. Саме до такого стану свідомості він нас скеровував.

Його за життя визнали великим, проте немає такого мірила, яким би можна було осягнути вплив Патріарха Любомира Гузара на порозуміння між християнами, на самоусвідомлення українського суспільства та на сучасні події в українському суспільстві.

До дня народження Блаженнішого Любомира Гузара ми підготували тематичну підбірку його книг та книг про нього, які розкривають його внутрішній світ як людини й церковного діяча.

В електронному каталозі бібліотеки можна знайти та замовити книги для читання.